Ρεκόρ έτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης

Η αναζωπύρωση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υπεραντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης, σύμφωνα με τους δείκτες PMI. Θετικά μηνύματα και από τον δείκτη Sentix.

Ρεκόρ έτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα έτος τον περασμένο μήνα, καθώς η αναζωπύρωση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υπεραντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αναπήδησε στις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 50,3 του Μαρτίου, ξεπερνώντας μια προκαταρκτική εκτίμηση για 51,4.

Αυτός ήταν ο δεύτερος μήνας πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και ο υψηλότερος από τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν τώρα επεκτείνει τη δραστηριότητά τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας τέλος στην έλλειψη δυναμισμού που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο PMI των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 53,3 από 51,5, πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,9. Είναι η υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Μάιο.

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμένων με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν ένα χρόνο, με τον δείκτη απασχόλησης να σκαρφαλώνει στο 53,5 από 52,3.

«Η απασχόληση έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ευθυγραμμιζόμενη με την άνοδο των νέων εργασιών και την αύξηση του βιβλίου παραγγελιών, το οποίο γνώρισε την ισχυρότερη επέκτασή του σε έντεκα μήνες», πρόσθεσε ο de la Rubia.

Ο δείκτης Sentix

Παράλληλα, το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη βελτιώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δυο χρόνια, έδειξε μια άλλη έρευνα.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις -3,6 μονάδες τον Μάιο από -5,9 τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη για -5,0 σε δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές.

«Η τάση λοιπόν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και με μικρά βήματα», σημειώνεται. «Η κατάσταση είναι ενθαρρυντική, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει χωνέψει κάπως τα διάφορα βάρη των τελευταίων δύο ετών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία».

Οι προσδοκίες για τη Γερμανία δεν είναι πλέον αρνητικές για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά ο δείκτης παρέμεινε πολύ αδύναμος στις -33,5 μονάδες.

Η δημοσκόπηση με 1.178 επενδυτές διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 4 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v