Σι προς Μακρόν: Να αποτρέψουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο

Επιχείρηση περιορισμού των εντάσεων στις επαφές του κινέζου προέδρου με Μακρόν-φον ντερ Λάιεν με το βλέμμα στο διεθνές εμπόριο και την Ουκρανία. «Να αποφύγουμε την αποσύνδεση».

Σι προς Μακρόν: Να αποτρέψουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Γαλλία να βοηθήσει στην αποτροπή ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια και τις εμπορικές εντάσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg είπε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι τα δύο έθνη πρέπει να υποστηρίζουν τα αμοιβαία οφέλη και από κοινού να αντιταχθούν στην αποσύνδεση και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών τη Δευτέρα.

Ο Σι βρέθηκε στο Παρίσι για επίσκεψη πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία στο πρώτο του ταξίδι στη Γηραιά Ηπειρο εδώ και πέντε χρόνια. Ελπίζει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Πεκίνο προσφέρει μια οικονομική ευκαιρία παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους κινδύνους.

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς εμπορίου. Η δυσπιστία απέναντι στο Πεκίνο αυξάνεται στις Βρυξέλλες, όπως φαίνεται από μια πρόσφατη σειρά συλλήψεων υποτιθέμενων Κινέζων κατασκόπων και μια σειρά εμπορικών ερευνών. Και η δήλωση της Κίνας για φιλία «χωρίς όρια» με τη Μόσχα βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή όπου οι απειλές βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο και οι κίνδυνοι παγκόσμιου κατακερματισμού είναι σημαντικοί», είπε ο Μακρόν, καθισμένος δίπλα στον Κινέζο ομόλογό του σε επιχειρηματικό συνέδριο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Σι είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο πλευρές και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για κριτική κατά της Κίνας. «Είμαστε αντίθετοι να χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση για να αποδοθεί η ευθύνη σε μια τρίτη χώρα, να αμαυρώθει η εικόνα της και να υποκινηθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», είπε ο Σι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στις συνομιλίες νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της.

Η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που στηρίζεται από το κράτος στην πράσινη βιομηχανία. Αυτή η ρητορική αλλαγή είχε ήδη γίνει πράξη με την έναρξη έρευνας για τις επιδοτήσεις στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023. Το μπλοκ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια ξεχωριστή έρευνα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η Γαλλία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της πιο αυστηρής προσέγγισης της ΕΕ. Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα στην οποία εξέθεσε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να μιμηθεί τις επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και να εισαγάγει προτιμήσεις για την εγχώρια βιομηχανία της σε στρατηγικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη τεχνολογία.

Ωστόσο, ο Μακρόν επέμεινε ότι η ΕΕ χαράσσει τον δικό της δρόμο για να προστατευθεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανεξάρτητα από την προέλευσή του.

«Κανείς δεν υπαγορεύει την εμπορική, οικονομική και τεχνολογική μας πολιτική», είπε. «Θέλουμε να είναι κυρίαρχη, που σημαίνει ανεξάρτητη».

Απειλή για το κονιάκ

Από την πλευρά της, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα αλκοολούχα προϊόντα, μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει δυσανάλογα τους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας. Γενικότερα, αρνήθηκε ότι παράγει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και κατηγορεί την ΕΕ για προστατευτισμό.

Σύμφωνα με το Xinhua, ο Σι επανέλαβε αυτή τη θέση στις συνομιλίες με τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα υπερβάλουσας παραγωγικότητας.

Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν επίσης 18 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και η αεροπορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v