Φόρουμ: Συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών ΕΕ-Ουκρανίας

Στόχος είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της ουκρανικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας, ενόψει και της διαδικασίας προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Δράσεις μεταξύ μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Φόρουμ: Συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών ΕΕ-Ουκρανίας

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το φόρουμ ΕΕ-Ουκρανίας για την αμυντική βιομηχανία. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, την οποία διοργανώνουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας κ. Ολεξάντρ Καμίσιν, με την υποστήριξη της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ένωσης Αεροδιαστημικών και Αμυντικών Βιομηχανιών της Ευρώπης (ASD).

Το φόρουμ εστίασε στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με σκοπό την παροχή σταθερής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και την καλύτερη αντιμετώπιση των βιομηχανικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.

Το φόρουμ συγκέντρωσε πάνω από 400 εκπροσώπους κυβερνήσεων, αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας, επιχειρηματικών ενώσεων, βασικών χωρών-εταίρων, οργανισμών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Περιλάμβανε διάσκεψη υψηλού επιπέδου και δράσεις επιχειρηματικής αντιστοίχισης, για την πρακτική συνεργασία μεταξύ μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Το φόρουμ αμυντικής βιομηχανίας ΕΕ-Ουκρανίας αποτελεί ένα πρώτο συγκεκριμένο βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIS), η οποία δρομολογήθηκε τον Μάρτιο του 2024.

Το φόρουμ ανοίγει τον δρόμο για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συμφωνίες και έργα συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας, π.χ. μέσω κοινών επιχειρήσεων. Έτσι θα προωθηθεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών εταιρειών και η σταδιακή ενσωμάτωση της ουκρανικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ), ενόψει και της διαδικασίας προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον βάναυσο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη και αποφασισμένη να παράσχει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το φόρουμ αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v