Αργεντινή: Εύσημα ΔΝΤ για τη θεραπεία-σοκ Μιλέι

Την εκταμίευση δόσης $800 εκατ. στην Αργεντινή ενέκρινε τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ. Βλέπει πρόοδο στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας το Ταμείο.

Αργεντινή: Εύσημα ΔΝΤ για τη θεραπεία-σοκ Μιλέι

Οι «θεσμικοί εκπρόσωποι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και οι αρχές της Αργεντινής κατέληξαν σε συμφωνία για την όγδοη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής για τη χρηματοδότηση 44 δισ. δολ. της χώρας, ανακοίνωσε το Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον.

Το ΔΝΤ είπε ότι η απόφαση ήρθε μετά από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της οικονομίας στην Αργεντινή το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τον τριψήφιο πληθωρισμό, τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα συναλλαγματικά αποθέματα που χτυπούσαν κόκκινο. Εφάρμοσε μια σαρωτική πολιτική λιτότητας, «δημοσιονομική μεταρρύθμιση», όπως αποκαλείται, σφίγγοντας το ζωνάρι στις δημόσιες δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεταδίδει το Reuters.

Το σχέδιο του Μιλέι για θεραπεία-σοκ «οδήγησε σε ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην επαναφορά του προγράμματος του Ταμείου σε σταθερή τροχιά», ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι αρχές συμφώνησαν ότι η Αργεντινή θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς καθαρή χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, ανέφερε το ΔΝΤ. 

Οι όροι πρέπει τώρα να εγκριθούν από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η συμφωνία, αν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα δώσει στην Αργεντινή πρόσβαση σε 800 εκατ. δολάρια. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μπορέσει η κυβέρνηση του Μιλέι να αποπληρώσει χρέος προς το ΔΝΤ, δίνοντας της χρόνο να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με το τρέχον πρόγραμμα ή θα διαπραγματευτεί νέο. 

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Λούις Καπούτο είχε δηλώσει ότι η Αργεντινή ξεκινά διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα στήριξης το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση.

Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι έχει δηλώσει ότι η Αργεντινή θα χρειαστεί περίπου 15 δισ. δολάρια από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές για να άρει μια σειρά κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από την προηγούμενη περονιστική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v