Γιατί δεν πείθονται από την πρόταση για ολυμπιακή εκεχειρία Ζελένσκι-Πούτιν

Επιφυλάξεις από τους προέδρους Ουκρανίας και Ρωσίας απέναντι στην πρόταση Μακρόν για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι. Τι επικαλούνται.

Γιατί δεν πείθονται από την πρόταση για ολυμπιακή εκεχειρία Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την προταθείσα εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι.

Η πρόταση που διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και αργότερα συζητήθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στη διακοπή των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στον διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο Ukrainska Pravda ότι οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας δεν του έχουν αποσαφηνιστεί.

Επίσης, επισήμανε τους κινδύνους η Ρωσία πιθανώς να χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό πιο κοντά στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έθεσε το ερώτημα «ποιος θα διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις τους δεν θα προχωρήσουν προς εμάς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας;».

«Έτσι, δεν καταλαβαίνω τις λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής μου ακούγεται ως κάτι μη βιώσιμο».

Ο Πούτιν, επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, παραδέχθηκε ότι ο Σι Τζινπίνγκ του μετέφερε την πρόταση για την εκεχειρία, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, επέκρινε τη Δύση επειδή απαιτεί από τη Ρωσία να τηρήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ενώ αποκλείει τους Ρώσους αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μόσχα είχε εκφράσει και πρόσφατα αμφιβολίες για μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για να εξοπλίσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της και να ανασυνταχθεί.

Μετά τη σχετική πρόταση Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Παρίσι για το πώς θα υλοποιηθεί η ιδέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v