ΔΝΤ: Στο στόχαστρο η Ιταλία για χρέος και παραγωγικότητα

«Θα χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς επίσης και για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου», αναφέρει έκθεση του Ταμείου.

ΔΝΤ: Στο στόχαστρο η Ιταλία για χρέος και παραγωγικότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτρέπει την Ιταλία να αντιμετωπίσει τα χρέη της και να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Μετά από τακτική αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας, το ΔΝΤ λέει ότι έχει «ανακάμψει καλά» από το σοκ των υψηλών τιμών της ενέργειας και της πανδημίας, λόγω της ουσιαστικής στήριξης και το ριμπάουντ στον τουρισμό.

Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που στήριξε την ιταλική οικονομία κράτησε, ωστόσο, τα επίπεδα του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους πολύ υψηλά, προειδοποιεί το Ταμείο, γεγονός που «αυξάνει το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας και λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».

Προτρέποντας τη Ρώμη να αναλάβει δράση, το ΔΝΤ λέει:

Η πιο γρήγορη από την προγραμματισμένη δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση του χρέους με υψηλή εμπιστοσύνη μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμένο κόστος για την ανάπτυξη με την απόσυρση αναποτελεσματικών και προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, μολονότι διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, θα χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς επίσης και για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου σε περίπτωση σοβαρών κραδασμών.

Η Ιταλία είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ πέρυσι, υπερδιπλάσιο από το μέγιστο επιτρεπόμενο 3% βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, ενώ το χρέος της μειώθηκε στο 137,3% του ΑΕΠ το 2023.

Το ΔΝΤ προσθέτει ότι η Ιταλία χρειάζεται «επειγόντως» να αναζωογονήσει την παραγωγικότητα, υπογραμμίζοντας:

Η πλήρης και έγκαιρη εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ακολουθούμενη από ένα διάδοχο μεσοπρόθεσμο διαρθρωτικό δημοσιονομικό σχέδιο που εστιάζει σε ζωτικής σημασίας δημόσιες υποδομές, έρευνα και καινοτομία, μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, θα υποστηρίξει αυτόν τον στόχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v