Ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά όπλα η Ρωσία

Κατ' εντολήν Πούτιν, στην πρώτη φάση περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal. Στόχος η «άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων».

Ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά όπλα η Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν την πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων «που περιλαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal.

Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απόκριση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Αναλυτές λένε ότι πρόκειται για προειδοποιητικό σήμα από τον Πούτιν ώστε να αποτραπεί η Δύση από το να εισέλθει πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες έχουν παράσχει όπλα και πληροφορίες στο Κίεβο, αλλά απέφυγαν να στείλουν στρατεύματα.

Η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και περιλαμβάνει επίσης τμήματα της ουκρανικής επικράτειας που τώρα ελέγχει η Ρωσία.

Η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία δήλωσε πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα, θα εμπλακεί επίσης, δήλωσαν οι δύο χώρες.

Τα τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι λιγότερο ισχυρά από τα στρατηγικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να αφανίζουν ολόκληρες εχθρικές πόλεις, αλλά έχουν ωστόσο τεράστιες καταστροφικές δυνατότητες.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στη σκέψη της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Θεωρητικά, η χρήση ενός τέτοιου όπλου θα μπορούσε να προκαλέσει δυνατό σοκ στη Δύση, χωρίς απαραίτητα να πυροδοτήσει πλήρη πυρηνικό πόλεμο, αν και ο κίνδυνος πυροδότησης ενός κύκλου κλιμάκωσης θα ήταν τεράστιος.

Η Ρωσία διαθέτει 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα ακριβή στοιχεία. Οι δυτικοί στρατοί θα παρακολουθούν στενά τις ασκήσεις.

Όταν ο Πούτιν προ ημερών διέταξε τις ασκήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τις συνέδεσε με σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε την πιθανότητα αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων για να πολεμήσουν εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και με αντίστοιχα σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από το Λονδίνο προκειμένου να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος. Επικαλέστηκε επίσης την παροχή βρετανικών, γαλλικών και αμερικανικών πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v