ΗΠΑ: Ύφεση στην οικονομία…κατάθλιψη στη Wall

Ιδιαίτερα «σκοτεινή» είναι η εικόνα για την αμερικανική αγορά, όπως την σκιαγράφησαν κορυφαίοι επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο Milken Institute Global Conference.

ΗΠΑ: Ύφεση στην οικονομία…κατάθλιψη στη Wall
Ιδιαίτερα «σκοτεινή» είναι η εικόνα για την αμερικανική αγορά, όπως την σκιαγράφησαν κορυφαίοι επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο Milken Institute Global Conference.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο φιλοξενεί τις απόψεις αρκετών από των συμμετεχόντων στην παραπάνω «συνάντηση», οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία, αν και βρίσκεται σε ύφεση, θα κατορθώσει να «βρει το δρόμο της» προς την ανάκαμψη.

Αντίθετα το «μονοπάτι αποκατάστασης» για την Wall Street θα είναι αρκετά πιο δύσβατο και η αγορά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να το διανύσει.

«Η Wall Street βρίσκεται αντιμέτωπη με την «Μεγάλη Ύφεση». Δεν ισχύει το ίδιο για την αμερικανική οικονομία», υποστηρίζει ο Ken Griffin, επικεφαλής του hedge fund Citadel Investment Group.

Τόσο ο κ. Griffin όσο και άλλοι επενδυτές τονίζουν ότι οι υψηλές απομειώσεις ενεργητικού στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να καλυφθούν.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ken Moellis, πρώην στέλεχος της UBS και σήμερα επικεφαλής της δικής του επενδυτικής εταιρείας Moellis & Company. «Προκειμένου η Wall Street να ξαναφορέσει τα γιορτινά της και να ετοιμαστεί για ένα νέο πάρτι θα χρειαστούν χρόνια. Θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει εκεί που ήταν (πριν από την πιστωτική κρίση)».

Από την πλευρά τους οι Chuck Ward, πρόεδρος της Lazard Asset Management και Peter Weinberg επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Perella Weinberg Partners, συμφωνούν ότι η ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα είναι βραχύβια.

«Πιστεύω ότι σε ορίζοντα εξαμήνου η οικονομική δραστηριότητα θα έχει βελτιωθεί αισθητά», σημειώνει ο κ. Ward και συμπληρώνει, «δεν νομίζω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μακροχρόνια ύφεση».

Παράλληλα ο κ. Ward, αν και κατατάσσεται μεταξύ των αισιόδοξων αναμένοντας ανάκαμψη της Wall Street έως το τέλος του 2008, υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις θέσεων εργασίας στη Wall, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αναζητούν τρόπους «προστασίας» ρευστότητας και κεφαλαίων.

Ο Leon Black, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής του hedge fund, Apollo Advisors, τονίζει ότι η πιστωτική κρίση «που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών». Σύμφωνα με τον κ. Black θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος πριν οι τράπεζες αρχίζουν να προσφέρουν, εκ νέου, δάνεια.

«Υπολογίζω ότι θα χρειαστούν από 12 έως 18 μήνες πριν οι τράπεζες επιστρέψουν στην παροχή δανεισμού. Παράλληλα οι μοχλευμένες εξαγορές θα «παγώσουν» για τουλάχιστον για 18 μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v