Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία

Σε «ήπια ύφεση» βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, ο οποίος προβλέπει ότι θα διαρκέσει έως και τα τέλη του έτους.

Greenspan: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία
Σε «ήπια ύφεση» βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Fed, κ. Alan Greenspan, ο οποίος προβλέπει ότι θα διαρκέσει έως και τα τέλη του έτους.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ύφεση», επισήμανε ο κ. Greenspan σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ προσθέτει ότι η ανάπτυξη βρίσκεται ουσιαστικά κοντά στο μηδέν.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για «να κάνουμε λόγο για τέλος της πιστωτικής κρίσης, η οποία προήλθε από την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Greenspan, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διελκυστίνδα, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, ενώ από την άλλη υπάρχουν οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι οι οποίοι συνεχώς χάνουν κεφάλαια.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά περίεργη κατάσταση», τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Fed και νυν -μεταξύ άλλων- σύμβουλος της Deutsche Bank, «καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να κερδίζει τη μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στα δύο τελευταία τρίμηνα διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Αναφερόμενος στους χρηματοοικονομικούς ομίλους, υποστήριξε ότι «εάν δεν υπάρξει σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο δεν αναμένεται σύντομα, θα σημειωθούν και νέες απώλειες τόσο για τους χρηματοοικονομικούς ομίλους όσο και για τους επενδυτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v