Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buffett:"Επίθεση" κατά πάντων για την κρίση

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι επενδυτικών τραπεζών, ομίλων παροχής στεγαστικών δανείων αλλά και ρυθμιστικών αρχών εμφανίστηκε ο Warren Buffett, καθώς θεωρεί ότι «έχασαν τον έλεγχο».

Buffett:Επίθεση κατά πάντων για την κρίση
Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι επενδυτικών τραπεζών, ομίλων παροχής στεγαστικών δανείων αλλά και ρυθμιστικών αρχών εμφανίστηκε ο κ. Warren Buffett, καθώς θεωρεί ότι «έχασαν τον έλεγχο», με αποτέλεσμα την κατάρρευση τραπεζών όπως η Bear Stearns.

«Η Wall Street "πάει" εκεί που είναι τα χρήματα, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες», επισήμανε στην «παραδοσιακή» συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Buffett «θα χυθεί και άλλο αίμα», συμφωνώντας με τον κ. Alan Greenspan ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση. Ακόμη, δε, και η βοήθεια της Fed προκειμένου η JP Morgan Chase να εξαγοράσει την Bear Stearns «δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα των χρηματοοικονομικών ομίλων έχουν ξεπεραστεί».

Δριμύ ήταν το "κατηγορώ" του κ. Buffett και κατά των οίκων αξιολόγησης, καθώς υποστήριξε ότι «βοήθησαν σημαντικά στην κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, καθώς πίεσαν τις εταιρίες έκδοσης ομολόγων να ανακοινώσουν ρυθμό αύξησης κερδών από τις ασφάλειες δημοτικών ομολόγων που δεν ήταν αληθής».

Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Berkshire βρίσκεται στο "ΑΑΑ", ενώ ο όμιλος κατέχει  και το 20% της Moody's.

Πάντως η απάντηση στις επικρίσεις του κ. Buffett κατά των οίκων αξιολόγησης κατέφθασε διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της MBIA, κ. William Hill, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κάνει την αυτοκριτική τους αλλά και τις όποιες απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να αποφευχθούν λάθη. Βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα».

«Τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι λογιστές μας ξεγέλασαν», τόνισε από την πλευρά του ο «σύντροφος» του κ. Buffett και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, κ. Charlie Munger. «Ακόμη και εάν βρισκόμασταν σε ένα παραμύθι όπως "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", θα ήταν υπερβολή. Οι ενήλικοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Berkshire -δεδομένου και του ότι ο κ. Buffett θα βρεθεί στην Ευρώπη προς "άγραν ευκαιριών"- ο "σοφός της Ομάχα" υποστηρίξε ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ασφαλιστικής μονάδας της Royal Bank of Scotland η οποία έχει τεθεί προς πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v