Bloomberg: Λήξη μείωσης επιτοκίων Fed & ΒοΕ

Οι πιο ισχυρές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μεταφέρουν μήνυμα λήξης των μειώσεων επιτοκίων και οι traders ήδη "ψυχανεμίζονται" τα πρώτα βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, κατά το Bloomberg.

Bloomberg: Λήξη μείωσης επιτοκίων Fed & ΒοΕ
Οι πιο ισχυρές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μεταφέρουν μήνυμα λήξης των μειώσεων επιτοκίων και οι traders ήδη "ψυχανεμίζονται" τα πρώτα βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναφέρει σε άρθρο το πρακτορείο Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα ανέδειξαν τους πληθωριστικούς κινδύνους μετά την κάθετη μείωση του κόστους δανεισμού με επτά μειώσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Mervyn King, υπερθεμάτισε στην επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν οι προοπτικές για τις τιμές.

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, επιβεβαιώνει ότι τάχθηκε αντίθετα στο ρεύμα και αντιστάθηκε σε μειώσεις επιτοκίων, δηλώνοντας ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη απειλή από την οικονομική επιβράδυνση - ειδικά μετά τα τελευταία στοιχεία για επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

"Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν παύση, η οποία όμως μπορεί να γίνει μόνιμη λήξη στις μειώσεις επιτοκίων", δήλωσε ο κ. Thomas Mayer, οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο.
 
Ο κίνδυνος είναι ότι οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων αυξάνονται τόσο γρήγορα που ο πληθωρισμός γίνεται μεγαλύτερη απειλή από την οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

Έτσι, τόσο η Fed όσο και η ΒοΕ ενδεχομένως να μελετήσουν ακόμη και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Fed, κ. Ben S. Bernanke, έχει μειώσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 3,25 μονάδες, στο 2%, και η Bank of England έχει μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας τρεις φορές, στο 5%.

Σήμερα, η Merrill Lynch προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 4,7% φέτος (ο ταχύτερος ρυθμός από το 1999), έναντι 3,4% το 2007.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ορισμένοι traders αναβαθμίζουν τις προοπτικές ότι η Fed θα ανατρέψει προς τα τέλη του έτους την πολιτική μείωσης των επιτοκίων.

Οι προθεσμιακές αγορές και το Fed funds στο Chicago Board of Trade δίνουν 22% πιθανότητα η Fed να αυξήσει το επιτόκιο στο 2,25% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v