Τρισέ: "Δεν αποκλείεται αύξηση επιτοκίων"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο Ζ. Τρισέ. Μεταξύ 3,2% και 3,6% ο πληθωρισμός το 2008. Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Τρισέ: Δεν αποκλείεται αύξηση επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και τον Ιούλιο, για την αντιμετώπιση των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο Ζ. Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Ο κορυφαίος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και τόνισε ότι: "Δεν αποκλείεται, μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων, να αποφασίσουμε να αυξήσουμε λίγο τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση" τόνισε ο κ. Τρισέ, σημειώνοντας πάντως: "Δεν είναι βέβαιο, είπα ότι είναι πιθανόν". 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά υψηλότερα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, εκτιμώντας πλέον ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 2,6% το 2008 και 1,8%-3% το 2009.  

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει επί 12 συνεχόμενους μήνες σταθερα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, που διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο 6,5 ετών.

Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον Μάιο στο 3,6% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση.

Μετά και τις δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, οι ευρωαγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 5.995,30 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,34% στις 6.941,83 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 4.907,06 μονάδες, με πτώση 0,16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v