Διεύρυνση της κρίσης "βλέπουν" οι αναλυτές

Η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει «σύνορα», ενώ οι προοπτικές των τραπεζικών ομίλων, ακόμη και μετά τα σχέδια διάσωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν εμφανίζονται διόλου θετικές.

Διεύρυνση της κρίσης βλέπουν οι αναλυτές
Η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει «σύνορα», ενώ οι προοπτικές των τραπεζικών ομίλων, ακόμη και μετά τα σχέδια διάσωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν εμφανίζονται διόλου θετικές.

Τόσο το σχέδιο Paulson όσο και οι κατά μόνας προσπάθειες επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν πρόκειται να φέρουν το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Christopher Flanagan, κορυφαίο αναλυτή της JP Morgan Securities. Ο αναλυτής προβλέπει ότι οι απομειώσεις ενεργητικού των τραπεζών μπορεί να φτάσουν έως και το 1,7 δισ. δολάρια, καθώς αρκετές εξ αυτών δεν έχουν προχωρήσει σε ολοκληρωμένη και κυρίως ορθή καταγραφή των προβληματικών ενεργητικών.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι απομειώσεις έχουν αγγίξει το επίπεδο των 587,5 δισ. δολαρίων, ενώ αρκετοί τραπεζικοί όμιλοι θα είχαν καταρρεύσει εάν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση των κρατικών μηχανών.

Άλλωστε, ακόμη και τα 700 δισ. δολάρια της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να καλύψουν το σύνολο των προβληματικών τραπεζών. Βάσει του σχεδίου Paulson το υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει από 5 έως 10 χρηματοπιστωτικούς ομίλους προκειμένου να «αφαιρέσει» από τους ισολογισμούς τους τα επονομαζόμενα τοξικά πάγια. Σύμφωνα, δε, με το πρακτορείο Bloomberg, σύμβουλοι του αμερικανικού υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιήσει την καλύτερη επιλογή, είναι οι BlackRock, Pimco και Legg Mason.


-- Νέες «ενέσεις» από Fed

Την ίδια ώρα καθίσταται φανερό ότι η Fed οφείλει να δράσει, εκ νέου, όχι μέσω νομισματικής πολιτικής -άλλωστε δεν διαθέτει και τόσο «υψηλά» περιθώρια με δεδομένα τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ-, αλλά μέσω ενέσεων ρευστότητας.

Ήδη η κρίση «περνά» σχεδόν στο σύνολο της βιομηχανικής Αμερικής, ενώ αρχίζει να πλήττει και τους ισολογισμούς των πολιτειακών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Los Angeles Times», φαίνεται να έχει άμεση ανάγκη δάνειο επτά δισ. δολαρίων, προκειμένου να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της. Υπενθυμίζεται ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών παγκοσμίως.

Επιχειρήσεις από την Goodyear έως την Caterpillar, ήδη, βρίσκονται σε αναγκαστική λήψη δανείων - και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια. Ως εκ τούτου, τα 700 δισ. για το τραπεζικό σύστημα μοιάζουν να είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v