Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στο 0,3% ο πληθωρισμός

Άνοδο 0,3% εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, διαμορφούμενος υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%. Βαθαίνει η κρίση στην ευρωζώνη, δείχνει ο PMI.

ΗΠΑ: Στο 0,3% ο πληθωρισμός
Άνοδο 0,3% εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, διαμορφούμενος υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%

Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση 0,1% για το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό δείκτη PMI κατέδειξαν ότι η κρίση εντείνεται στην ευρωζώνη, με την οικονομική ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2009 να εμφανίζεται ισχνότερη ακόμη και σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2008. 

Πλέον, οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για επιτάχυνση της ύφεσης, μετά την εμφάνιση αρνητικού ΑΕΠ -1,5% στην ευρωζώνη στο δ' τρίμηνο.  

Ειδικότερα, ο δείκτης, που καλύπτει τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης, υποχώρησε περαιτέρω, από το 38,3 τον Ιανουάριο στο 36,2 το Φεβρουάριο, ακυρώνοντας τη μικρή άνοδο που εμφάνισε τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση PMI, ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί οι εξαγωγές της Γερμανίας, με "ιδιαίτερη αδυναμία στη ζήτηση από ΗΠΑ και Ασία". Όμως, οι εξαγωγείς της Γερμανίας είναι εκτεθειμένοι και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι οικονομικές αδυναμίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες, δείχνοντας ότι τα χειρότερα ίσως να μην έχουν έλθει ακόμη. 

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται πιο ανθεκτική στην κρίση λόγω της σχετικά ισχυρής εγχώριας ζήτησης.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v