ΗΠΑ: Ανεργία στο 10% "βλέπει" ο Obama

Σκληρή κριτική στη Wall Street άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barack Obama, προβλέποντας ότι η ανεργία θα φtάσει στο 10% και υπερασπιζόμενος αποφάσεις και δράσεις της κυβέρνησης του. Εύσημα στον κ. Bernanke.

ΗΠΑ: Ανεργία στο 10%
Σκληρή κριτική στη Wall Street άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barack Obama, προβλέποντας ότι η ανεργία θα φτάσει στο 10% και υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

"Προφανώς η Wall Street έχει επιλεκτική μνήμη και φαίνεται να ξεχνά πόσο κοντά βρεθήκαμε στην άβυσσο", υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Αναφερόμενος στην οικονομία υποστήριξε: "Αρχίζουμε να βλέπουμε τις μηχανές της οικονομίας να εργάζονται εκ νέου. Όμως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την πλήρη ανάκαμψη".

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, παραδέχτηκε ότι θα ξεπεράσει το 10% και δεν δίστασε να τονίσει ότι "δεν διαθέτω γυάλινη σφαίρα για να προβλέψω πότε η ανεργία θα αρχίσει να υποχωρεί".

- Εύσημα στον κ. Bernanke

Ιδιαίτερα κολακευτικός προς τον πρόεδρο της Fed, κ. Ben Bernanke, ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας ότι "έχει κάνει εκπληκτική δουλειά για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες". Πάντως δεν αποκάλυψε εάν προτίθεται να προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Bernanke στην κορυφή της Fed, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2010.

-- Η προαναγγελθείσα αναμόρφωση

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των εποπτικών αρχών (τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα στις 19:50 ώρα Ελλάδος), ο κ. Obama επικέντρωσε τις δηλώσεις του στις αγορές παραγώγων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι συγκεκριμένες αγορές "οφείλουν να καταστούν απόλυτα διαφανείς", ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα, προκειμένου να μη χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών (όπως η Κίνα) σχετικά με την αντοχή των αμερικανικών ομολόγων.

"Τα παράγωγα αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα", τόνισε ο κ. Obama "επιθυμούμε να τεθούν υπό εποπτεία, να καταγραφούν και να πραγματοποιούν τις εκκαθαρίσεις των συναλλαγών τους σε θεσμοθετημένους οργανισμούς".

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις (τις οποίες έχουν συντάξει ο υπ. Οικονομίας κ. Timothy Geithner και ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, κ. Lawrence Summers) βάσει όσων έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, η βασική αλλαγή αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της Fed, με εποπτεία του συνόλου του χρηματοοικονομικού συστήματος και όχι μόνο μεγάλων τραπεζών.

Παράλληλα, αναμένεται η δημιουργία μιας νέας εποπτικής αρχής, η οποία θα ελέγχει χορηγήσεις προς τους καταναλωτές, όπως τα στεγαστικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.

Σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus