Wall Street: Τα γενέθλια της... bull market

Πέρυσι τέτοια ημέρα, η Wall Street άρχισε να ανακάμπτει από το ναδίρ. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η bull market θα ζήσει και δεύτερα γενέθλια και παρουσιάζουν τους κλάδους που εκτιμούν ότι θα ξεχωρίσουν.

Wall Street: Τα γενέθλια της... bull market
Έναν χρόνο πριν, σαν σήμερα 9 Μαρτίου, το αμερικανικό χρηματιστήριο άρχισε να ανακάμπτει από τη χειρότερη bear market των τελευταίων 80 χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε πάνω από το μισό της αξίας του.

Ο αναλυτής του MarketWatch, κ. Jonathan Burton, εύχεται «χρόνια πολλά» λοιπόν στην bull market η οποία κλείνει σήμερα έναν χρόνο ζωής και θέτει το ερώτημα που «καίει» κάθε επενδυτή: «Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον επόμενο χρόνο;».

Η απάντηση που προκύπτει από την έρευνα είναι «κάτι ανάλογο με το έτος Νο1».

Από τις 9 Μαρτίου 2009 έως τις 4 Μαρτίου, ο S&P 500 έχει ανακάμψει 66%. Η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχουν ακόμη καλύτερη εμφάνιση από τον ευρύτερο δείκτη: ο S&P MidCap 400 έχει ενισχυθεί 88%, ενώ ο S&P SmallCap 600 έχει εκτιναχτεί 91%.

Στο έτος που θα ακολουθήσει, η Ιστορία μπορεί να μην επαναληφθεί επακριβώς, αλλά το κλίμα αναμένεται να είναι ίδιο.

Η εμφάνιση της αγοράς, μέχρι στιγμής, ακολουθεί κατά γράμμα ένα «μοντέλο» που ισχύει για όλες τις bull markets από το 1949, σύμφωνα με έρευνα της Standard & Poor's Equity Research.

Στο πρώτο έτος του ράλι, η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά κανόνα έχουν καλύτερη εμφάνιση από τη μεγάλη, αν και η παλίρροια «σηκώνει όλες τις βάρκες». Ο μέσος όρος των κερδών του πρώτου έτους για τη μικρή κεφαλαιοποίηση είναι 48%, ενώ για τη μεγάλη είναι 32%.

Επιπλέον, οι «χαμηλής ποιότητας» τίτλοι σε γενικές γραμμές έχουν καλύτερη εμφάνιση από την «υψηλή ποιότητα», καθώς οι επενδυτές νιώθουν πιο άνετα με την επικινδυνότητα. Οι έσχατοι γίνονται πρώτοι και οι οικονομικά ευαίσθητοι κλάδοι έχουν καλύτερη εμφάνιση από τους αμυντικούς.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, ιστορικά, οι μετοχές συνεχίζουν να ανεβαίνουν - αλλά όχι με την ίδια ένταση, όπως σημειώνει ο κ. Sam Stovall, της S&P Equity Research. Η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να έχουν καλύτερη εμφάνιση σε σχέση τόσο με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση όσο και με τον S&P 500, αλλά οι καλύτερης ποιότητας τίτλοι με σταθερά και αυξανόμενα κέρδη έχουν καλύτερη εμφάνιση από τους χαμηλής ποιότητας.

Οι καλύτεροι κλάδοι στη 2η χρονιά μιας bull market είναι, σύμφωνα με την Ιστορία, οι κυκλικοί: ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, χρηματοπιστωτικοί τίτλοι, τεχνολογία και βαριά βιομηχανία. Οι κλάδοι που έχουν πιο «αμυντικές» θέσεις επίσης βελτιώνονται και για φέτος ένα «φαβορί» από αυτόν τον τομέα είναι εκείνος της υγείας.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως οι οικονομολόγοι της Ned Davis Research, πιστεύουν ότι οι μετοχές βρίσκονται σε αγορά «cyclical bull» που βρίσκεται εντός μιας «secular bear» αγοράς -μια κατάσταση παρόμοια με τη δύσκολη περίοδο 1966 -1982 όταν η αγορά βίωνε άγριες διακυμάνσεις από βαθιά πτώση μέχρι μανιακή άνοδο, αλλά ποτέ δεν διέρρηξε την κλίμακα διακύμανσής της.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Ed Clissold της Ned Davis Research πιστεύει ότι η ανοδική αγορά θα έχει μέσο όρο ζωής περίπου 17 μήνες, που σημαίνει εν προκειμένω ότι θα λήξει προς τα τέλη του καλοκαιριού. Ο κ. Clissold σημειώνει ότι προτιμά τις «αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές εμπορευμάτων όπως ενέργεια και πρώτες ύλες», γιατί «ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μακροπρόθεσμη bear market, πολλές αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε μακροπρόθεσμες bull markets».

Για το αμερικανικό χρηματιστήριο, ο κ. Clissold δηλώνει ότι η εταιρία του είναι θετική απέναντι στους κλάδους ευρείας κατανάλωσης προϊόντων και τεχνολογίας.

«Η δεύτερη χρονιά είναι πολύ σημαντική, γιατί δίνει τα στοιχεία για το ποιοι κλάδοι και βιομηχανίες πιθανότατα θα έχουν καλή εμφάνιση επί πολλά χρόνια, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται», δήλωσε ο κ. Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research Inc.

«Η τεχνολογία είναι ο κλάδος που πιθανότατα θα αντλήσει τα περισσότερα οφέλη από τις οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται - δηλαδή μια διεθνή οικονομία όπου η ανάπτυξη θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναδυόμενες αγορές».

Σύμφωνα με την έρευνα της S&P, οι τεχνολογικοί κλάδοι έχουν καλύτερη εμφάνιση σε σχέση με τον S&P 500 κατά το 2ο έτος μιας bull market, στο 56% των περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v