Το Top 10 της 12μηνης bull market

Τα χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των μεγαλύτερων κερδισμένων από την 12μηνη bull market των διεθνών αγορών.

Το Top 10 της 12μηνης bull market
Τα χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των μεγαλύτερων κερδισμένων από την 12μηνη bull market των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σήμερα 9 Μαρτίου, οι διεθνείς αγορές «γιορτάζουν» τα πρώτα γενέθλια της bull market, της 12μηνης ανάκαμψης η οποία «ξεκόλλησε» τις αγορές από τα πολυετή χαμηλά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν κάθετη πτώση μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 20008, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Στις αρχές Μαρτίου, οι αγορές «έπιασαν πάτο» και εκτοτε ξεκίνησε η ανάκαμψη, που τοποθετείται στην συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2009.

Μέσα σε αυτό το 12μηνο, οι αγορές της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Ουγγαρίας έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 93 χρηματιστηρίων του πλανήτη, που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PFTS της Ουκρανίας εκτινάχθηκε 281% στο 12μηνο, αντλώντας στήριξη από την συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ, που απέφερε στη χώρα βοήθεια ύψους 16,4 δισ. δολ. Ο δείκτης Micex στη Ρωσία έχει σημειώσει ράλι 104%, ενώ ο δείκτης KASE στο Καζακστάν τριπλασιάστηκε, αντλώντας στήριξη από την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και μετάλλων. Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Ρουμανίας εκτινάχθηκε 181%, με ώθηση επίσης από την βοήθεια 27 δισ. δολ. που προσέφερε στη χώρα το ΔΝΤ.

Συγκριτικά, στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 ενισχύθηκε 68% στους τελευταίους 12 μήνες.

Ο σύνθετος δείκτης του Κολόμπο στην Σρι Λάνκα εκτινάχθηκε 134%, μετα την λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ οι δείκτες Merval της Αργεντινής και ISE της Τουρκίας περιλαμβάνονται επίσης στο Top10 των κερδισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v