Ο Buffett αρνήθηκε 3 φορές να βοηθήσει τη Lehman

Ο W. Buffett είχε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες το 2008 να βοηθήσει τη Lehman, αλλά αρνήθηκε, συμβάλλοντας στη χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας και στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ο Buffett αρνήθηκε 3 φορές να βοηθήσει τη Lehman
Ο κ. Warren Buffett είχε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες το 2008 να βοηθήσει τη Lehman Brothers Holdings, αλλά αρνήθηκε, συμβάλλοντας στη χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας και στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το πόρισμα τους δικαστηρίου που μελετά την υπόθεση.

Ο επενδυτής-ίνδαλμα, ο οποίος κατέχει την Berkshire Hathaway, πίστευε ότι η Lehman δεν ήταν αρκετά σοβαρή ή αποφασισμένη ώστε να μπορεί να εγγυηθεί για τη βοήθεια που θα λάμβανε και αρκετές φορές ζητήθηκε η βοήθειά του, όμως ποτέ δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά την έρευνα του κ. Anton Valukas, προέδρου της νομικής εταιρίας Jenner & Block, η οποία διεξάγει επί έναν χρόνο έρευνα σχετικά με την κατάρρευση της Lehman. Από τα πορίσματα αυτής αποκαλύπτεται επίσης ότι η JP Morgan και η Citigroup συνέβαλαν με τις απαιτήσεις τους στην κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όσον αφορά στη μη εμπλοκή του κ. W. Buffett, ο διευθύνων σύμβουλος της Lehman, κ. Richard Fuld, κάλεσε τον κ. David Sokol, επικεφαλής της μονάδας της Berkshire, MidAmerican Energy Holdings, και πιστό στέλεχος του κ. Buffett, στις 27 Μαρτίου 2008, για να δοκιμάσει το ενδιαφέρον για επένδυση 3,5 δισ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές από την Berkshire.

Η Lehman δεν ήταν αρχικά αρνητική στη σκέψη και μάλιστα ετοίμασε εσωτερικό υπόμνημα σχετικά με την επένδυση. Την επόμενη η μέρα οι κ. Fuld και Buffett συζήτησαν για μια επένδυση τουλάχιστον 2 δισ. δολ.

Όμως, ο κ. Buffett ζητούσε από τα στελέχη της Lehman να επενδύσουν υπό τους ίδιους όρους και θεώρησε ότι είναι αρνητικό στοιχείο ότι ο κ. Fuld αντιστεκόταν, γιατί τα στελέχη ήδη έπαιρναν μεγάλο τμήμα της αποζημίωσής τους σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v