Ο ταύρος έρχεται: Ιδανική ώρα για αγορά μετοχών

Ιστορικά, κάθε χρονιά εμφανίζονται κατά μέσο όρο δύο μεγάλες ευκαιρίες για την αγορά μετοχικών τίτλων. Και τώρα βιώνουμε τη μία από αυτές, σύμφωνα με τον αρθρογράφο K. Marder του MarketWatch.

Ο ταύρος έρχεται: Ιδανική ώρα για αγορά μετοχών
Η Ιστορία έχει δείξει ότι κατά μέσο όρο κάθε χρονιά εμφανίζονται δύο χρονικές ευκαιρίες για την αγορά μετοχών. Και αυτή που διανύουμε είναι η μία, σύμφωνα με τον κ. Kevin Marder, αρθρογράφο και εκ των ιδρυτών του MarketWatch καθώς και principal στη Marder Investment Advisors Corp.

Ο κ. Marder δηλώνει, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για τη Wall Street, για τους ακόλουθους λόγους:

Η ευρύτερη αγορά -της οποίας ο καλύτερος τρόπος μέτρησης είναι ο συγκεντρωτικός συντελεστής κερδισμένων-χαμένων του NYSE και ο αριθμός των υψηλών 52 εβδομάδων - ωθεί τους βασικούς δείκτες υψηλότερα.

Είναι πολύ σπάνιο να συναντήσει προβλήματα μια αγορά όταν η μέση μετοχή έχει καλύτερη εμφάνιση από τα blue chips, τα οποία καταρτίζουν τους δείκτες Dow Jones και S&P 500.

Τουναντίον, μια αιχμή στην αναλογία κερδισμένων - χαμένων και στα υψηλά 52 εβδομάδων, που αποτελούν τα "βαρόμετρα" για τη μέση μετοχή προηγείται συνήθως της κορύφωσης μιας bull market στον Dow Jones κατά τουλάχιστον 4 - 6 μήνες, γεγονός που την καθιστά έναν από τους καλύτερους μακροπρόθεσμους δείκτες πρόγνωσης.

Εποικοδομητική είναι και η κλαδική καθοδήγηση της αγοράς. Σημαντικοί ευρύτεροι κλάδοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον οικονομικό κύκλο, όπως το λιανικό εμπόριο και τα είδη ευρείας κατανάλωσης, δείχνουν έντονο outperformance. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο κ. Kevin Marder δεν πιστεύει ότι μπορεί να εκδηλωθεί ύφεση με διπλό πάτο εντός του 2010.

Μια κλασική bull market δεν λήγει έπειτα από έναν μόνο χρόνο, αλλά έχει διάρκεια δύο - τρία χρόνια, αναλόγως με την τεχνική που χρησιμοποιείται για τη μέτρησή της. Θα ήταν δύσκολο να λήξει η bull market τώρα, ύστερα από μόνο έναν χρόνο ενίσχυσης, ειδικά μετά τη σοβαρή και μακρά διολίσθηση της bear market 2007 - 2009, που άφησε πολλές εταιρίες σε ιστορικά υποτιμημένα επίπεδα.

Τέλος, πολλές μετοχές δημιουργούν εκατέρωθεν περιοχές σταθεροποίησης τιμών, γνωστές ως "βάσεις". Έπειτα από μία μεσαίου μεγέθους διόρθωση ή bear market, αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για επικείμενη ανάκαμψη των τελευταίων 20 ετών. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μόνο μία περίπτωση κατά την οποία η αγορά κατρακύλησε και έπιασε νέα χαμηλά, παρά την παρουσία πολλών μετοχών που έχτιζαν βάσεις. Ιδιαίτερα ευοίωνο είναι το γεγονός ότι σήμερα χτίζουν βάσεις -και τις ξεπερνούν- οι περισσότερες μετοχές από το 1999 ή και παλαιότερα.

Με δυο λόγια, ο κ. Kevin Marder δηλώνει "πολύ αισιόδοξος", τονίζοντας ότι αποφεύγει να χρησιμοποιεί εύκολα τέτοιους χαρακτηρισμούς και πως έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από την τελευταία φορά που χρησιμοποίησε τη φράση "πολύ αισιόδοξος" για το χρηματιστήριο. Το εύρος, η καθοδήγηση και οι όγκοι του Nasdaq είναι όλα πολύ θετικά δεδομένα, σημειώνει ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v