Moody΄s:Αυξάνονται οι κίνδυνοι για χώρες με "ΑΑΑ"

Οι χώρες που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", αν και δεν κινδυνεύουν, άμεσα, να τη χάσουν, βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρότερους κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

Moody΄s:Αυξάνονται οι κίνδυνοι για χώρες με ΑΑΑ
Οι χώρες που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», αν και δεν κινδυνεύουν, άμεσα, να τη χάσουν, βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρότερους κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

Στην τριμηνιαία έκθεση «ΑΑΑ Sovereign Monitor» ο διεθνής οίκος εξετάζει τις τέσσερις ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου με αυτήν την αξιολόγηση -δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ- καθώς και χώρες όπως η Ισπανία (η οποία διαθέτει, επίσης, αξιολόγηση «ΑΑΑ»), αλλά και κράτη με «λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα», όπως Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η παγκόσμια ανάκαμψη είναι «εύθραυστη», ενώ οι χώρες τις οποίες εξετάζει έχουν εκτεθεί σε κινδύνους λόγω των αποφάσεών τους να εφαρμόσουν πολύ χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

«Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους που θα προέλθουν όταν προχωρήσουν σε άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, ενώ ταυτόχρονα η πιστοληπτική τους ικανότητα είναι περισσότερο αδύναμη», τονίζει ο κ. Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody’s Sovereign Risk Group και βασικός συντάκτης της συγκεκριμένης έκθεσης.

Ο κ. Mares υποστηρίζει ότι, αν και οι αξιολογήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν προς το παρόν, καθώς οι χώρες αυτές έχουν την ικανότητα να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν γίνονται όλο και πιο ισχυροί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v