EKT: Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο του ευρώ

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν καθολικά, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της ευρωζώνης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του διοικητή Jean Claude Trichet.

EKT: Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο του ευρώ
Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν ευρύτατα, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της ευρωζώνης.

Το 23μελές συμβούλιο καθορισμού πιστωτικής πολιτικής αποφάσισε στην Φρανκφούρτη διατήρηση του βασικού επιτοκίου επαναχρηματοδότησης στο αρνητικό ρεκόρ του 1%.

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από την συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Jean Claude Trichet, που θα ακολουθήσει και θα περιέχει ενδείξεις για την μελλοντική πιστωτική πολιτική στην ευρωζώνη.

Η σημερινή ομιλία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και καυσίμων υποχρεώνουν την ΕΚΤ να προετοιμάσει για αυστηρότερη στρατηγική, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ακόμη σοβεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινήθηκε στο 2,4% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο. Οι παρατηρητές αναμένουν αισθητή αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, με πρόβλεψη για 2,2% από 1,8% το 2011 και 1,7% από 1,5% το 2012.

Κατά τους αναλυτές της Danske Bank, αν ο διοικητής της ΕΚΤ χρησιμοποιήσει την φράση «αυστηρή επαγρύπνηση», θα είναι μια ένδειξη για πιθανή αύξηση επιτοκίων κατά την τακτική συνεδρίαση του Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v