Trichet:"Πιθανή" αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο

Ο κ. Trichet δήλωσε ότι η πορεία του πληθωρισμού απειλείται με αυξητικές τάσεις και τόνισε πως απαιτείται "αυστηρή επαγρύπνηση" στους δείκτες τιμών, ανοίγοντας τον δρόμο για επιβολή αυστηρότερης πολιτικής.

Trichet:Πιθανή αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο
Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, κ. Jean-Claude Trichet, αναβάθμισε, όπως αναμενόταν, τους κινδύνους του πληθωρισμού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Trichet δήλωσε ότι η πορεία του πληθωρισμού απειλείται με αυξητικές τάσεις και τόνισε πως απαιτείται "αυστηρή επαγρύπνηση" στους δείκτες τιμών. Στη συνέχεια, ο κ. Trichet δήλωσε ότι "μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή, αλλά όχι αναπόφευκτη".

Η δήλωσή του προκαλεί εκτίναξη του ευρώ έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό του 1,3976 δολ., ενώ οι προθεσμιακές αγορές δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον Ιούλιο, και όχι τον Αύγουστο που περίμεναν πριν από την ομιλία.

Κάποιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι, από την ώρα όπου ο κ. Trichet θα χρησιμοποιήσει τη φράση "αυστηρή επαγρύπνηση", θα απομένει ένας μήνας περίπου για την έναρξη του κύκλου επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Νωρίτερα, το 23μελές συμβούλιο καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της ΕΚΤ αποφάσισε στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο αρνητικό ρεκόρ του 1% επί 22ο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης διατηρεί το επιτόκιο του ευρώ σε αρνητικό ρεκόρ προκειμένου να προσφέρει στήριξη στις οικονομίες της ευρωζώνης, που πλήττονται από την κρίση. Παράλληλα, η ΕΚΤ διαθέτει στις τράπεζες ρευστό και αγοράζει κρατικά ομόλογα, για να συντηρεί τη ρευστότητα.

Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται απειλητικά εξαιτίας της ανόδου των τιμών τροφίμων και καυσίμων, ο κ. Trichet στην ομιλία του εισάγει, όπως αναμενόταν, αυστηρότερη φρασεολογία, προκειμένου να προετοιμάσει τις αγορές για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνέχεια του έτους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινήθηκε στο 2,4% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο. Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται στην κλίμακα του 2% - 2,6% για το 2011, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3% - 2,3%, ενώ για το 2012 στην κλίμακα του 1% - 2,4% από 0,7% - 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v