Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην ανατολική Λιβύη

Σθεναρή αντίσταση συναντούν οι δυνάμεις Καντάφι στην προσπάθεια επανάκτησης καίριων εδαφών στην αν. Λιβύη, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διατάσσει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά Λίβυων αξιωματικών.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην ανατολική Λιβύη
Επί δεύτερη ημέρα οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επιδρομές στο αεροδρόμιο της πόλης «κλειδί» Μπρέγκα και άλλες πόλεις της κρίσης ανατολικής περιφέρειας, αλλά συναντούν σθεναρή αντίσταση.

Αντιδρώντας τις πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του καθεστώτος Καντάφι και των εξεγερθέντων Λίβυων που ζητούν την ανατροπή του ηγέτη, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και το Δικαστήριο της Χάγης διέταξε της διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, τους γιούς του και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για το σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας, να αποσταλεί διεθνής επιτροπής διαμεσολάβησης, η οποία θα διεξάγει συνομιλίες με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη. Το σχέδιο φέρεται να αποδέχεται και ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο κορυφαίο στέλεχος των εξεγερθέντων κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα απορριφθεί οποιαδήποτε πρόταση συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστηρίξουν την πρόταση δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, εάν οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίσουν να επιτίθενται σε πολίτες.

Οι εξεγέρσεις –οι πιο αιματηρές που έχουν εκδηλωθεί εναντίον μακροχρόνιων ηγετών στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική- έχουν κόψει στα δύο την Λιβύη, που είναι μέλος του OPEC κι έχουν αναστείλει σχεδόν το 50% της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, που κανονικά ανέρχεται στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην ανατολική Λιβύη συνεχίζεται ο πόλεμος για τον έλεγχο του καίριου στρατηγικά δρόμου παραλιακά στην Μεσόγειο και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής. Σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επί δεύτερη ημέρα την πόλη Μπρέγκα, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις εξαγωγών πετρελαίου. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το καθεστώς της Λιβύης χρησιμοποιεί αεροπορικές επιθέσεις για την καταστολή της επανάστασης.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι συναντούν πάντως την ισχυρή αντίσταση των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις του ηγέτη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα και τη γειτονική Ατζαμπίγια. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι απέκρουσαν και αυτή την επίθεση και πως οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη οπισθοχώρησαν προς την πόλη Ρας Λανούφ.

Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών έγινε λίγες ώρες μετά την απειλή του συνταγματάρχη Καντάφι ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση τότε θα υπάρξει ένα «νέο Βιετνάμ».

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ElPais ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για διάπραξη «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και για «μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού» εις βάρος ορισμένων Λίβυων αξιωματούχων. Δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNHCR, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στον μαζικό επαναπατρισμό των δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v