Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barroso: Να στηθεί εξαρχής το EFSF... αμέσως

Με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jose Manuel Barroso ζητά τον ταχύ επαναπροσδιορισμό όλων των στοιχείων του EFSF και του ύψους των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Barroso: Να στηθεί εξαρχής το EFSF... αμέσως
Με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jose Manuel Barroso ζητά τον ταχύ επαναπροσδιορισμό όλων των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), συμπεριλαμβανομένου και του ύψους των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει πόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα τόσο του EFSF όσο και του ESM (που αναλαμβάνει από το 2013), ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, δηλώνει ο κ. Barroso:"Καλώ για ταχεία επανεξέταση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με το EFSF και δευτερευόντως το ESM, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι αρκούντως εξοπλισμένοι μηχανισμοί για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης".

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά και στο μέγεθος των κεφαλαίων του EFSF.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως η έκκλησή του για επαναπροσδιορισμό του EFSF δεν αποδίδεται μόνο στις τελευταίες εξελίξεις ως προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Διαφωνίες από Γερμανία και Ολλανδός

Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στην έκκληση Μπαρόζο και δήλωσε πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσει τώρα νέα κουβέντα για το θέμα του EFSF. Απλά θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.

Ανάλογη θέση πήρε και η Γερμανική πλευρά.

Δηλώσεις Βενιζέλου για την κρίση

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στη βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.

"Η Ευρωζώνη", σημείωσε, "υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μία οργανωμένη επίθεση στον πυρήνα της. Αυτή τη στιγμή, μεγάλες χώρες, χώρες που κυριαρχούν όχι απλώς στην ευρωπαϊκή, αλλά στην παγκόσμια οικονομία, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, χώρες που ανήκουν στις μεγαλύτερες οκτώ οικονομίες του κόσμου υφίστανται μία πρωτοφανή μεταχείριση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Το κόστος του δημόσιου δανεισμού τους εκτινάσσεται και αυτό συνάπτεται απολύτως με την υπό εφαρμογή απόφαση της 21ης Ιουλίου, που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, για να δώσει μία οριστική απάντηση στις αγορές σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου η ελληνική περίπτωση και στη συνέχεια η πορτογαλική και η ιρλανδική να μην λειτουργούν ως όχημα ή ως πρόσχημα για τη γενίκευση και την επίταση αυτής της επίθεσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v