ΟΟΣΑ: Ανοίγει η ψαλίδα πλουσίων - φτωχών

Το χάσμα μεταξύ των μισθών των πλουσίων και τον φτωχών αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο 30 ετών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Πτώση καταγράφει η Ελλάδα.

ΟΟΣΑ: Ανοίγει η ψαλίδα πλουσίων - φτωχών
Το χάσμα μεταξύ των μισθών των πλουσίων και τον φτωχών αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο 30 ετών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ύστερα από μελέτες σε 22 χώρες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανισότητα αυξήθηκε σε 17 από αυτές, από τη δεκαετία του 80’ μέχρι την οικονομική κρίση του 2008.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία (παρά το υψηλό ποσοστό της τελευταίας) είναι οι χώρες που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στην ανισότητα μεταξύ πλουσίων-φτωχών στο διάστημα που μελετήθηκε.

Η Χιλή, το Μεξικό, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανισότητα.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βρετανία, όπου η ανισότητα κορυφώθηκε το 2000, στη συνέχεια υποχώρησε και τώρα πάλι αυξάνεται.

Ακόμα και χώρες, που υποστηρίζουν –παραδοσιακά- την ισότητα, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία βιώνουν ένα αυξανόμενο χάσμα πλούτου και φτώχιας, τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κερδίζει εννέα φορές περισσότερα από το φτωχότερο 10%.


***Δείτε σχετικό πίνακα στην δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v