Πιο απαισιόδοξο το Βερολίνο για συμφωνία στην ΕΕ

Σαφή προειδοποίηση με εμφανείς αποδέκτες από ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο ότι "πολλοί πρωταγωνιστές δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης" και πως εάν η ΕΕ αδυνατεί "τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της".

Πιο απαισιόδοξο το Βερολίνο για συμφωνία στην ΕΕ
Πιο απαισιόδοξο γίνεται το Βερολίνο για τις πιθανότητες συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, σύμφωνα με ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.

"Έχουμε την εντύπωση από πολλές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης", δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος. "Για να υπάρξει συμφωνία σε αυτήν τη σύνοδο θα πρέπει πολλές χώρες να αλλάξουν τις θέσεις τους για το ευρώ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης".

Κατά την εκτίμησή του, πιθανότατα θα λάβει χώρα και Eurogroup κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ακόμα, διευκρίνισε πως εάν η Ε.Ε. δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για αλλαγή των συνθηκών τότε θα πρέπει να το πράξουν τα μέλη της ευρωζώνης. Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron απειλεί με βέτο την όλη διαδικασία εάν δεν προστατευτούν τα βρετανικά συμφέροντα, ειδικότερα όσον αφορά το Citi του Λονδίνου.

"Πρέπει να ενισχύσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Βερολίνου κατά της διακυβερνητικής λύσης. Τόνισε, μάλιστα, πως ο ίδιος δεν μπορεί να δει πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα το EFSF και το ESM, όπως είναι ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως.


Merkel και Sarkozy δεν φεύγουν μέχρι να πετύχουν ισχυρή συμφωνία

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας δεν θα φύγουν από την σύνοδο της ΕΕ «χωρίς ισχυρή συμφωνία» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Παρισιού Francois Baroin.

«Ούτε ο Nicolas Sarkozy ούτε η Angela Merkel θα φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει μία ισχυρή συμφωνία» δήλωσε ο κ. Baroin μιλώντας στο Canal+, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία μάχεται σκληρά για να διαφυλάξει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

«Πολλά εξαρτώνται από το τι θα γίνει την Παρασκευή… από το πώς θα αντιμετωπιστεί η απάντηση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες» δήλωσε.

Η Γερμανία αντιτίθεται στο συνδυασμό των EFSF και ESM - Bloomberg

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στον συνδυασμό του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων EFSF και του μόνιμου μηχανισμού ESM, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως το ESM θα αναλάβει το έργο του EFSF σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αργά χθες, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν σχέδιο στο οποίο το ESM θα τρέξει παράλληλα με το EFSF στα μέσα του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v