ΕΚΤ: Δάνεισε 50 δισ.$ στις τράπεζες από τα swaps

Οι τράπεζες τράβηξαν πάνω από 50 δισ. δολάρια στην πρώτη επιχείρηση δανεισμού σε δολάρια της ΕΚΤ μετά την κάθετη μείωση του κόστους της πίστωσης, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

ΕΚΤ: Δάνεισε 50 δισ.$ στις τράπεζες από τα swaps
Οι τράπεζες "τράβηξαν" πάνω από $50 δισ. στην πρώτη επιχείρηση δανεισμού σε δολάρια από την ΕΚΤ, μετά την κάθετη μείωση του κόστους της πίστωσης, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Το μέγεθος είναι αισθητά υψηλότερο από τα 10 δισ. δολ. που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι τράπεζες ζήτησαν 50,7 δισ. δολ. σε 3μηνη πίστωση σε δολάρια και 1,602 δισ. δολ. στη δημοπρασία μιας εβδομάδας μέσω του μηχανισμού, ο οποίος εγγυάται ότι θα λάβουν όσα κεφάλαια ζητήσουν.

Το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο κατόπιν της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της αμερικανικής Fed και πέντε ακόμη κορυφαίων κεντρικών τραπεζών για μείωση του κόστους δανεισμού στις επιχειρήσεις swaps δολαρίων.

Το επιτόκιο που χρεώθηκε στις δημοπρασίες ήταν το overnight indexed swap (OIS) συν 50 μονάδες βάσης έναντι 100 μ.β. πριν από τη συμφωνία, που μεταφράζεται σε επιτόκιο 0,59% για τον τρίμηνο δανεισμό και σε 0,58% για τον δανεισμό 7 ημερών, εξαιρετικά ελκυστικά για τις εμπορικές τράπεζες.

Mέτρα τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού αναμένονται από ΕΚΤ

Μέτρα τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο, κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες από την ΕΚΤ.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την έναρξη της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης χρεών.

Ανάλογες κινήσεις υποστήριξης αναμένεται να προωθήσει και η κεντρική τράπεζα. Πολλοί αναλυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και μια σειρά πρόσθετα μέτρα με στόχο την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού.

Στις επιλογές της τράπεζας για αυτά τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται η χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εγγυήσεις που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες ώστε να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς και η προσφορά πιο μακροπρόθεσμων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδεχομένως να διευρύνουν την κλίμακα των αποδεκτών εγγυήσεων για δάνεια της ΕΚΤ, χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις για τα χρεόγραφα με διασφαλισμένα αντικρίσματα, τα λεγόμενα asset-backed securities. Ισως επίσης αυξήσουν το ποσοστό που μπορούν να καλύπτουν τα μη καλυμμένα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των εγγυήσεων, σε σχέση με το ισχύον 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v