ΕΚΤ: Δεν μας αλλάζει κάτι η Σύνοδος

Πηγή της ΕΚΤ διαψεύδει στο Reuters ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη της ευρωτράπεζας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδυ Κορυφής. Απορρίπτει νέες κινήσεις από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες.

ΕΚΤ: Δεν μας αλλάζει κάτι η Σύνοδος
Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην ΕΚΤ και στην αντίδραση του Mario Draghi για όσα συμφωνήθηκαν -ή δεν συμφωνήθηκαν- στις Βρυξέλλες. Οι αγορές ήλπιζαν ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα έκαναν την ΕΚΤ να κινηθεί πιο αποφασιστικά για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Πηγές από την ΕΚΤ, πάντως, ανωνύμως δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters πως το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις και πως δεν υπάρχει προς το παρόν «ανάγκη για επιπλέον κινήσεις». Η ίδια πηγή διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφόρησαν για τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ώστε να εξεταστούν νέες δράσεις. 

"Λίγο-πολύ περιμέναμε το αποτέλεσμα", αναφέρει ο αξιωματούχος στο Reuters και συμπληρώνει: "Δεν βλέπουμε την ανάγκη για νέες διαβουλεύσεις". Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει διεύρυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ δηλώνει στο πρακτορείο: "Θα δείτε κάποιες επιπλέον αγορές, αλλά όχι το τεράστιο... μπαζούκα που περιμένουν ορισμένοι στις αγορές και στα media".

Η ίδια πηγή προσδιόρισε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου δεν μεταβάλλουν σε τίποτα το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, που παραμένει περιορισμένο στα 20 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα το μέγιστο. Δεν μελετάται αύξηση του πλαφόν, στον απόηχο της απόφασης δημοσιονομικής ενοποίησης δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

Παράλληλα, ο Ewald Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει τι περισσότερο θα μπορούσε να πράξει η ευρωτράπεζα για να στηρίξει την ευρωζώνη. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το τι θα πράξει η ΕΚΤ, παρέπεμψε σε όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του κ. Draghi την Πέμπτη. «Νομίζω ότι οι έξυπνοι άνθρωποι πάντα σκέφτονται πολλά πράγματα, αλλά αφορούν όσα αποφασίσαμε χθες», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να εφεύρουμε νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόσουμε τα ισχύοντα».

Έτερο στέλεχος της ΕΚΤ, ο Ολλανδός Klaas Knot, δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. «Νομίζω ότι το αποτέλεσμα προς το παρόν είναι ικανοποιητικό», δήλωσε. Ο ίδιος αποκάλυψε πως στην ΕΚΤ διεξάγονται άτυπες συναντήσεις ως προς το εάν πρέπει να δοθούν έκτακτες ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στον ευρωπαϊκό νότο.

«Έχουμε πλέον μία συστημική κρίση διαφορετικού είδους. Ο τραπεζικός κλάδος του ευρωπαϊκού νότου σταδιακά αδειάζει καθώς συνεχίζεται η κρίση χρέους», δήλωσε.

Οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. Επισήμανε ότι η Bundesbank και η κυβέρνηση του Βερολίνου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε συζητήσεις για τη γερμανική συνεισφορά στα αυξημένα κεφάλαια του ΔΝΤ. «Είμαστε αρκετά θετικοί ως προς αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bundesbank και συμπλήρωσε: «Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση προχωρούν αρκετά εποικοδομητικά».

Πιο αιχμηρός, ωστόσο, ήταν ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι οι επενδυτές είναι μπερδεμένοι ως προς το πλαίσιο της πολιτικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. «Η αντίδραση των τραπεζών εξαρτάται από την αντίληψη που θα έχουν ως προς τις μελλοντικές κινήσεις πολιτικής. Οι κινήσεις αυτές διοικούνται από ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση. Προ της κρίσης υπήρχε ένα σαφές πλαίσιο. Εκείνο που κατάλαβαν οι αγορές είναι πως αυτό δεν ισχύει πλέον. Τώρα υπάρχει αρκετή σύγχυση ως προς το νέο περιβάλλον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v