Κίνα: Στοχευμένες επενδύσεις στην Ευρώπη

Δεν θα πρέπει να αναμένεται κινεζική βοήθεια στα δανειοδοτικά ευρωπακέτα αλλά μόνο στοχευμένες επενδύσεις στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Jim Liqun, πρόεδρος των κρατικών Ταμείων Επενδυτικών Κεφαλαίων.

Κίνα: Στοχευμένες επενδύσεις στην Ευρώπη
Δεν θα πρέπει να αναμένεται κινεζική βοήθεια στα δανειοδοτικά ευρωπακέτα αλλά μόνο στοχευμένες επενδύσεις στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Jim Liqun, πρόεδρος των κρατικών Ταμείων Επενδυτικών Κεφαλαίων (China Investment Corp / CIC).

Σύμφωνα με την Deutsche Welle σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι «αποφασίζουν μόνον βάσει οικονομικών κριτηρίων» διότι τα κεφάλαιά τους προέρχονται από τον «κόπο του κινεζικού λαού εδώ και 30 χρόνια».

Η κινεζική ηγεσία και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν, ότι τα ρίσκα μιας συνολικής βοήθειας θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Αντίθετα φαίνεται ότι προωθεί στοχευμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένες χώρες και επιχειρήσεις κυρίως ως μεγαλοεπενδυτής σε ομίλους, σε εξαγορά εταιρειών και σε έργα υποδομών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σχεδιάζεται ένα επενδυτικό ταμείο με ίδια κεφάλαια γύρω στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια για πρότζεκτ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σαφές και σίγουρο είναι ότι η Κίνα δεν έχει συμφέρον από μια παρατεταμένη κρίση χρεών στην Ευρώπη. Διότι θα υποφέρει και η δική της οικονομία.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία συρρίκνωσης των εξαγωγών και μειωμένης ζήτησης βιομηχανικών προϊόντων από την Ευρώπη, για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια, έδωσαν μια γεύση για τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ευρωκρίσης για την οικονομία της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v