Εκατομμύρια Βρετανοί με "δάνεια μισθοδοσίας"

Εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες προσφεύγουν σε δάνεια «μισθοδοσίας», αποδεχόμενοι το υψηλό επιτόκιο που χρεώνουν αυτές οι πιστώσεις, προκειμένου να «βγάλουν τον μήνα» μέχρι τον επόμενο μισθό τους.

Εκατομμύρια Βρετανοί με δάνεια μισθοδοσίας
Εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες προσφεύγουν σε δάνεια "μισθοδοσίας", αποδεχόμενοι το υψηλό επιτόκιο που χρεώνουν αυτές οι πιστώσεις, προκειμένου να «βγάλουν τον μήνα» μέχρι τον επόμενο μισθό τους.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, ο όγκος των payday loans, έχει υπερτριπλασιαστεί στην Βρετανία από το 2007 και ανέρχεται στον συνολικό όγκο των 2,7 δισ. δολαρίων. Το επιτόκιο αυτών των πιστώσεων διαμορφώνεται πάνω από το 4%. Πολλές από τις εταιρίες που δίνουν αυτές τις βραχυχρόνιες πιστώσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του BBC, η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση θα υποχρεώσει εκατομμύρια ακόμη Βρετανούς να ζητήσουν «δάνεια μισθοδοσίας» στους ερχόμενους έξι μήνες, καθώς η οικονομική κρίση επιφέρει απώλειες εισοδήματος και αυξήσεις δαπανών πρωτοφανούς μεγέθους στα βρετανικά νοικοκυριά.

Τα δάνεια αυτά είναι μικρά, συνήθως 100-400 λίρες Αγγλίας, χωρίς εγγυήσεις και οι δανειολήπτες δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο πολύ υψηλό επιτόκιο που χρεώνεται, και το οποίο κυμαίνεται στις 30 λίρες για ένα δάνειο 100 λιρών στον μήνα.

Οπότε, αν και οπωσδήποτε αυτοί οι οίκοι καλύπτουν ένα τμήμα του κενού που αφήνει η πιστωτική αποστράγγιση στην αγορά, η όλη κατάσταση δημιουργεί πολύ πρόσφορες συνθήκες για πρόσθετες επισφάλειες στην βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων πιστώσεων R3, το 60% όσων Βρετανών προσφεύγουν σε αυτά τα δάνεια το κάνουν για να καλύψουν άλλα χρέη, ενώ ένα ποσοστό 40% γιατί ο μισθός δεν επαρκεί για τις βασικές ανάγκες του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v