Lagarde: Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στο 1930

Η θέσπιση δημοσιονομικού κανόνα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμπληρωθεί με βήματα που οδηγούν σε μοιρασιά του ρίσκου, όπως η έκδοση ευρωομολόγων, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Lagarde: Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στο 1930
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως ξαναζήσει εποχές του 1930 αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να επιβληθεί στην κρίση χρεών και αν άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ζήτησε ισχυρότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερα έργα άμυνας και βαθύτερη ενοποίηση, ώστε να προστατευτούν η Ιταλία και η Ισπανία από πιθανή διολίσθηση στη χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που έχει η Ευρώπη να επιλύσει την κρίση χρεών.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο, η Christine Lagarde, τόνισε ότι, χωρίς μεγαλύτερο ταμείο διασώσεων, χώρες με υγιή θεμελιώδη δεδομένα όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να αντιμετωπίσουν δημοσιονομική κρίση. «Και αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη συστημική σταθερότητα», δήλωσε.

Η θέσπιση δημοσιονομικού κανόνα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμπληρωθεί με βήματα που οδηγούν σε επιμερισμό του ρίσκου, όπως η έκδοση ευρωομολόγων ή ένα κοινό fund, που θα διαχειρίζεται το χρέος των χωρών-μελών, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Chr. Lagarde σημείωσε ότι η αύξηση των κεφαλαίων του ESM θα παρείχε σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση του κινδύνου για την Ιταλία και την Ισπανία, γιατί θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο βοήθειας των δύο αυτών χωρών, αν κάτι τέτοιο κρινόταν αναγκαίο.

Επανέλαβε ότι επιθυμεί την αύξηση των δανειακών δυνατοτήτων του ταμείου κατά 500 δισ. δολάρια, υπογραμμίζοντας ότι το παγκόσμιο χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να φτάσει έως το 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Οι δηλώσεις της αφορούν ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα για την εξέλιξη της κρίσης χρεών, το μέγεθος και τους σκοπούς των επίσημων κεφαλαίων διάσωσης που είναι σχεδιασμένα να σταματήσουν τη μετάδοση της αστάθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v