ΔΝΤ: Σε ύφεση η Ευρώπη το 2012

Οι τριγμοί στην ευρωζώνη απειλούν την οικονομική ανάκαμψη, τονίζει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 3,3%, από 4% τον Σεπτέμβριο.

ΔΝΤ: Σε ύφεση η Ευρώπη το 2012
Οι τριγμοί στην ευρωζώνη απειλούν την οικονομική ανάκαμψη, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 3,3%, από 4% το Σεπτέμβριο.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων για το 2012 αντανακλά σύμφωνα με το ΔΝΤ την εκτίμηση για ήπια ύφεση στην ευρωζώνη, εξαιτίας της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, των επιπτώσεων της απομόχλευσης των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, αναμένεται να υποχωρήσει και η μεγέθυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, λόγω της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος και της εσωτερικής ζήτησης.

Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αποτελεί σύμφωνα με το ΔΝΤ τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα στηρίζει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα προωθεί την δημοσιονομική προσαρμογή, την απομόχλευση και τη ρευστότητα.

Οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και να αναδιαρθρώσουν τον χρηματοοικονομικό τομέα, διατηρώντας παράλληλα τους ρυθμούς ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, στις αναπτυσσόμενες χώρες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της εξωτερικής ζήτησης από τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Ύφεση στην ευρωζώνη, στασιμότητα στις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες και επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες.

Στις αναπτυγμένες χώρες, η οικονομία δραστηριότητα αναμένεται να μεγεθυνθεί το 2012 κατά 0,5%, έναντι πρόβλεψης 1,25% το Σεπτέμβριο του 2011.

Ειδικότερα, η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ήπια ύφεση, ενώ οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα σημειώσουν οριακή ανάπτυξη, καθώς θα επηρεαστούν σημαντικά από τις αρνητικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης. Εξαίρεση, θα αποτελέσουν οι ΗΠΑ, όπου η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αναμένεται να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς κραδασμούς.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν το 2012 κατά 5,75%, έναντι 6,75% το 2011, εξαιτίας της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι χώρες της Ασίας θα συνεχίσουν να κινούνται με ρυθμό 7,5%.

Τιμές εμπορευμάτων

Ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες θα υποχωρήσει και θα αγγίξει κατά τη διάρκεια του 2012 το 1,5% από 2,75% το 2011. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η αύξηση των τιμών θα διαμορφωθεί στο 6,25% από 7,25% το 2011.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2011, παρά την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης, εξαιτίας των κινδύνων σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η πρόταση του ΔΝΤ για ενίσχυση της ανάκαμψης

Η ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών βασίζεται σύμφωνα με το ΔΝΤ σε τρεις πυλώνες: την σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, την παροχή άφθονης ρευστότητας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις.

Δημοσιονομική προσαρμογή: Οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν σταδιακά τα ελλείμματα, διαφορετικά θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, θα χάσουν την στήριξη των πολιτών και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ρευστότητα: Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφόσον ο πληθωρισμός παραμείνει συγκρατημένος και η ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Στην ευρωζώνη, είναι απαραίτητη επιπρόσθετη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM.

Απομόχλευση τραπεζών: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν με κεφάλαια που θα προέρχονται και από τον δημόσιο τομέα, ενώ πρέπει να αποτραπεί υπερβολικά γρήγορη απομόχλευση που θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία.

Συλλογική δράση για μείωση παγκόσμιων ανισορροπιών

Η διόρθωση των ανισορροπιών στην παγκόσμια ζήτηση, αποτελεί σύμφωνα με το ΔΝΤ παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης σε οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα και περιορισμένο ιδιωτικό χρέος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v