ΕΚΤ: Αφαίρεσε 3.192 εργαλεία τραπεζικών εγγυήσεων

Η ΕΚΤ αφαίρεσε σχεδόν το ένα τρίτο από τα τραπεζικά χρεόγραφα που είχε προσθέσει πριν τρεις εβδομάδες στον κατάλογο των ενεργητικών τα οποία αποδέχεται ώστε να παράσχει δανεισμό.

ΕΚΤ: Αφαίρεσε 3.192 εργαλεία τραπεζικών εγγυήσεων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε σχεδόν το ένα τρίτο από τα τραπεζικά χρεόγραφα που είχε προσθέσει πριν τρεις εβδομάδες στον κατάλογο των ενεργητικών τα οποία αποδέχεται ώστε να παράσχει δανεισμό, καθώς ανακάλυψε ότι πολλά από αυτά τα εργαλεία δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.

Η μαζική διαγραφή 3.192 χρεωστικών εργαλείων μέσα σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα -τα περισσότερα των οποίων γαλλικά καταθετικά ενεργητικά- προκύπτει καθώς μπαίνουν σε ισχυρότερο μικροσκόπιο οι δυνατότητες των τραπεζών να καταθέτουν εγγυήσεις για να λαμβάνουν ρευστό.

Ωστόσο η απόφαση δεν θα αφήσει τις τράπεζες με ανεπαρκείς εγγυήσεις, καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη χαλαρώσει τις απαιτήσεις στις αρχές του έτους, προσθέτοντας πάνω από 10.000 νέα εργαλεία.

Η περαιτέρω χαλάρωση των απαιτήσεων που θα γίνει σύντομα, θα δώσει στις τράπεζες την δυνατότητα να ανταλλάξουν «πακέτα» από στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων έναντι ρευστού από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v