ΗΠΑ: Με 14% φορολογήθηκε ο υποψήφιος M.Romney

Ο υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα Mitt Romney, κοινοποίησε την φορολογική του δήλωση, από την οποία προκύπτει ότι θα πληρώσει φόρους 6,2 εκατ. δολάρια σε σύνολο εσόδων 42,5 εκατ. δολάρια για τα έτη 2010-2011.

ΗΠΑ: Με 14% φορολογήθηκε ο υποψήφιος M.Romney
Ο υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα κ. Mitt Romney, κοινοποίησε την φορολογική του δήλωση, από την οποία προκύπτει ότι θα πληρώσει φόρους 6,2 εκατ. δολάρια σε σύνολο εσόδων 42,5 εκατ. δολάρια για τα έτη 2010 και 2011.

Ο πρώην διαχειριστής private equity δημοσιοποίησε τις φορολογικές του καταστάσεις, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις για την παροχή λεπτομερειών όσον αφορά την τεράστια περιουσία του.

Από αυτές προκύπτει ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Ann, πλήρωσαν φόρο που αντιστοιχεί στο 13,9% των εσόδων τους το 2010. Για το 2011 προβλέπεται να πληρώσουν συντελεστή φόρου 15,4%.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πλήρωσε για το 2010,  φόρο 3 εκατ. δολάρια σε εισόδημα 21,7 εκατ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα έκανε φιλανθρωπικές δωρεές που απαλλάσσονται από φόρους, ύψους 3 εκατ. δολαρίων εκ των οποίων τα 1,5 εκατ. δολάρια στην εκκλησία των Μορμόνων.

Ο συντελεστής φορολογίας του κ. Romney είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο που πληρώνουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προήλθε από κερδη κεφαλαίου ή επενδυσεις.

Στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, τα κέρδη κεφαλαίου φορολογούνται με 15% σε σύγκριση με ανώτατο φόρο εισοδήματος 35% για τους μισθωτούς.

Ο κ. Romney, η καθαρή αξία της περιουσίας του οποίου εκτιμάται στα 190-250 εκατ. δολάρια, είναι από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς που διεκδίκησαν ποτέ την αμερικανική Προεδρία.

Θεωρείται «φαβορί» για το ρεμπουμπλικανικό χρίσμα του υποψηφίου που θα αναμετρηθεί με τον Barack Obama στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά ηττήθηκε στην πιο πρόσφατη προκριματική αναμέτρηση της Νοτίου Καρολίνας από τον N. Gingrich.

Η επόμενη προκριματική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην Φλόριντα στις 31 Ιανουαρίου.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι τα έσοδα του κ. Romney το 201 ήταν υψηλότερα από τα έσοδα αρκετών επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, όπως της BofA και της Goldman Sachs.

Για παράδειγμα, ο CEO της J.P. Morgan κ. Jamie Dimon έλαβε το 2011 αμοιβή 23 εκατ. δολάρια, της Morgan Stanley κ. James Gorman 10,5 εκατ. δολ., της Goldman Sachs κ. Lloyd Blankfein 18,6 εκατ. δολ., της Bank of America κ. Brian Moynihan 15 εκατ. δολάρια και της BlackRock κ. Laurence Fink 27 εκατ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v