Spiegel: Όχι, η κρίση δεν συμφέρει τη Γερμανία

Η Γερμανία χάνει λεφτά από την κρίση, λέει το Spiegel και επιχειρεί να αντικρούσει την άποψη ότι τα δεινά της ευρωζώνης συμφέρουν το Βερολίνο. Τι λέει για τις εισροές ρευστού και  τα επιτόκια ομολόγων της χώρας.      

Spiegel: Όχι, η κρίση δεν συμφέρει τη Γερμανία
Ξεκάθαρα ζημιωμένη είναι η Γερμανία από την κρίση στην ευρωζώνη διαμηνύει το site του der Spiegel στο βασικό του θέμα, επιχειρώντας να αντικρούσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη που υποστηρίζει πως το Βερολίνο να θησαυρίζει από τα δεινά της ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και Γερμανοί ειδικοί εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η Γερμανία βγάζει κέρδη. Λόγω του ότι θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, στο τραπεζικό της σύστημα κατευθύνονται μεγάλες ποσότητες χρήματος, γεγονός που οδηγεί χαμηλότερα τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, με βάση υπολογισμούς που κατάρτισε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, τα χαμηλά επιτόκια ομολογιακού δανεισμού θα μεταφραστούν μεσοπρόθεσμα σε οικονομίες της τάξης των 45 δισ. ευρώ. 

Αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος, διατείνεται το δημοσίευμα του Spiegel.

Οποιαδήποτε εξέταση του πώς η ευρωκρίση επηρεάζει τη Γερμανία γρήγορα αποκαλύπτει ότι το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα οφέλη, αναφέρεται από το περιοδικό. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι' αυτό, εξηγεί: πρώτον, κανένα άλλο κράτος δεν ανέλαβε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις για να σταθεροποιηθεί η κοινή ισοτιμία όσο η Γερμανία. Δεύτερον, τα οικονομικά οφέλη της από την κρίση είναι μικρότερα από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών θεωρεί αμφισβητούμενα τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Κολωνίας και επισημαίνει ότι από τέτοια στοιχεία δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης και προσθέτει ότι το μόνο που μπορεί να υπολογιστεί είναι τα έως τώρα οφέλη, τα οποία κατά το Spiegel δεν ανέρχονται παρά μόνο σε μερικά δισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα έως τώρα έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο -τα 15 δισ.- προέρχεται από τη Γερμανία. Μόνο οι πιο ακραία αισιόδοξοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω όλα αυτά τα χρήματα, επισημαίνεται.

«Η Ελλάδα είναι τόσο πολύ χρεωμένη που το κούρεμα των υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες δεν πρόκειται να τη σώσει. Υπάρχει η άποψη ότι αργά ή γρήγορα οι πιστώτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μέρος της ανακούφισης από το βάρος του χρέους», γράφει το Spiegel. Σε περίπτωση κουρέματος 50% το γερμανικό υπουργείο οικονομικών θα χάσει περίπου 8 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά τα έως τώρα κέρδη από τα επιτόκια των πρόσφατων ετών, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v