Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Συρία

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της από την Συρία. Νέο γύρο κυρώσεων εξετάζει η ΕΕ, ενώ αντιθέτως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός με επευφημίες στη Δαμασκό.

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Συρία
Η Γαλλία προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της από τη Δαμασκό για διαβουλεύσεις μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας στη Συρία και ενώ διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την διεθνή αντιμετώπιση του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

"Με δεδομένη την επιδείνωση της καταστολής του συριακού λαού από το καθεστώς της Δαμασκού, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν την ανάκληση του πρέσβη μας στη Συρία για διαβουλεύσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μία ημέρα νωρίτερα και οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Συρία και απομάκρυναν όλο το διπλωματικό προσωπικό από την χώρα, αν και όπως διευκρίνισε ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άαρον Σνάιπ, διατηρούνται οι διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση Άσσαντ και τον συριακό λαό. Επεσήμανε επίσης ότι ο πρέσβης Φορντ θα συνεχίσει τις επαφές τους με το λαό της Συρίας από την νέα έδρα του στην Ουάσιγκτον.

Αντιθέτως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Δαμασκό δηλώνοντας πως ο Σύρος πρόεδρος γνωρίζει τις ευθύνες του.

"Ο ηγέτης κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του. Εσείς γνωρίζετε το δικό σας", φέρεται ότι τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον Ασαντ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. "Είναι προς το συμφέρον μας να ζουν ειρηνικά οι αραβικές χώρες", πρόσθεσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το RIA.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό πραγματοποιείται μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυτικές και αραβικές χώρες, το οποίο καταδικάζει την καταστολή στη Συρία. Το Ρώσο υπουργό υποδέχθηκαν χιλιάδες Σύροι που συγκεντρώθηκαν στη Δαμασκό για να "ευχαριστήσουν" τη Ρωσία.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται στην κατεύθυνση της επιβολής ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Συρίας και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχουν καταλήξει ως την 27η Φεβρουαρίου, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο στις κυρώσεις της ΕΕ θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των πόρων της συριακής κεντρικής τράπεζας και η απαγόρευση των περισσότερων συναλλαγών με αυτή, ακόμη και η απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών φωσφορικών αλάτων, διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v