GS: Νέο πρόγραμμα ρευστότητας από την ΕΚΤ

Το δεύτερο και τελευταίο πρόγραμμα παροχής επιπρόσθετης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 680 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

GS: Νέο πρόγραμμα ρευστότητας από την ΕΚΤ
Το δεύτερο και τελευταίο πρόγραμμα παροχής επιπρόσθετης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTRO) το οποίο σχεδιάζεται για τις 28 Φεβρουαρίου  θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 680 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Goldman Sachs σε Investor poll που πραγματοποίησε.

Η συνολική ένεση ρευστότητας στο σύστημα ανέρχεται για την 3ετία στα 1,1-1,2 τρισ. ευρώ μετά και το πρώτο πρόγραμμα LTRO το οποίο είχε ανήλθε στα 498 δισ. ευρώ.

Το τελικό ποσό αποτελεί το 141% και το 78% των λήξεων των ομολόγων των τραπεζών για το 2012 και την περίοδο 2012-2013, αντίστοιχα αλλά και το 6% των συνολικών δανείων στην Ευρωζώνη.

Η δημοσκόπηση απευθύνθηκε σε δύο ομάδες, τους επενδυτές και τις τράπεζες της Ε.Ε. που έχει υπό την κάλυψη της η Goldman Sachs. Οι επενδυτές αναμένουν 680 δισ. ευρώ ενώ οι τράπεζες σε562 δισ. ευρώ το δεύτερο LTRO.

Κατά την Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, το LTRO της ΕΚΤ θα έχει ενισχυθεί σημαντικά τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κύριος λόγος για τη συμμετοχή είναι οι το ελκυστικό επιτόκιο αλλά η διεύρυνση του collateral pool απάντησαν οι ερωτηθέντες ενώ το 48% των επενδυτών και το 20% των τραπεζών εκτίμησε ότι θα υπάρξει και άλλο LTRO.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι συνολικά τα προγράμματα LTRO θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα έσοδα της για τον κλάδο τάξεως των 12 δισ. ευρώ ετησίως ενώ μειώνουν το κόστος κεφαλαίου από 50 έως 100 μονάδες βάσης.

Γ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v