Draghi: Εμμεση στήριξη ΕΚΤ στο ελληνικό πακέτο

Ο Mario Draghi έδωσε μια λίγο πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, ενώ η ΕΚΤ κράτησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ και χαλάρωσε τις απαιτήσεις για τις τραπεζικές εγγυήσεις.

Draghi: Εμμεση στήριξη ΕΚΤ στο ελληνικό πακέτο
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης Mario Draghi έδωσε μια λίγο πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της περιφέρειας, και άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει εμμέσως την συμφωνία αναδιοργάνωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι «οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα και πτωτικούς κινδύνους», αλλάζοντας την φρασεολογία από τους «κρίσιμους πτωτικούς κινδύνους» στους οποίους είχε αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε όπως αναμενόταν ευρύτατα, αμετάβλητα τα επιτόκια. Κατά την τακτική συνεδρίαση συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο 1%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι χαλάρωσε τις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις των τραπεζών στους μηχανισμούς πιστώσεων του ευρωσυστήματος.


Ελληνική βοήθεια ...πλαγιοτρόπως

Κατά την καθιερωμένη ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Draghi επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών για το νέο μνημόνιο, αρνήθηκε ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή να πει οτιδήποτε για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

"Για την Ελλάδα λυπούμαι αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα ελληνικά ομόλογα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων(SMP) όσο και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες" ανέφερε ο κ. Draghi.

"Αυτό που μπορώ να πω ωστόσο, είναι ότι πριν από λίγα λεπτά δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος μου ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί μια νέα συμφωνία και έχει γίνει αποδεκτή από τα μεγάλα κόμματα" πρόσθεσε ο κ. Draghi.

Ο κ. Draghi σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ενισχύσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ακόμα , ότι αν η ΕΚΤ πουλήσει ελληνικά ομόλογα στο EFSF θα παραβιάσει τους κανόνες, εάν και εφόσον υποστεί ζημίες.

Μολονότι όμως ο κ. Draghi διένυσε την ωριαία ομιλία του αρνούμενος να «δείξει τα χαρτιά του», στην τελευταία κουβέντα του άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα περάσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχει σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες με την σειρά τους θα δρομολογήσουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ δεν έχει δικαίωμα απευθείας χρηματοδότησης των κρατών μελών.

Αλλά ο κ. Draghi είπε: «Αν η ΕΚΤ δώσει χρήματα στις κυβέρνησεις, έχουμε χρηματοπιστωτική επιδότηση. Αν η ΕΚΤ διανείμει τμήμα των κερδών της στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του «συντελεστή κεφαλαίων», τότε δεν έχουμε χρηματοπιστωτική επιδότηση».

Ο «συντελεστής κεφαλαίων» αναφέρεται στον συντελεστή που καθορίζει τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος στην χρηματοδότηση με βάση το οικονομικό τους μέγεθος και τον πληθυσμό. Αυτές οι χώρες της ευρωζώνης θα επιλέξουν κατά πόσον θα «περάσουν» τα κέρδη που θα λάβουν από την ΕΚΤ στην Ελλάδα.


Πληθωρισμός και ανάπτυξη

Κατά τα λοιπά, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες ακόμα. Ανέφερε ότι υπάρχουν μικρά σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικοί παράγοντες αβεβαιότητας που μπορούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Draghi ανέφερε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους, μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, τον προστατευτισμό και τις τιμές των προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v