Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τη διευκόλυνση δανείων

Αντιρρήσεις στα μέτρα που λαμβάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ότι αφορά την διευκόλυνση της πρόσβασης των τραπεζών στις προσφορές τριετούς ρευστότητας φέρνει η Γερμανία, σύμφωνα με τους FT.

Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τη διευκόλυνση δανείων
Αντιρρήσεις στα μέτρα που λαμβάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ότι αφορά την διευκόλυνση της πρόσβασης των τραπεζών στις προσφορές τριετούς ρευστότητας φέρνει η Γερμανία.

Σύμφωνα με τους FT, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» σε επτά εθνικές κεντρικές τράπεζες να διευρύνουν την «γκάμα» των assets που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για την απόκτηση ρευστότητας, ωστόσο ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, εξέφρασε την ανησυχία του για υποβάθμιση των πιστωτικών standards, ενώ και ο βπαραδέχθηκε πως η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, σημειώνουν οι FT, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των τραπεζών που θα αξιοποιήσουν τη δεύτερη προσφορά τριετών δανείων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, ενώ θεωρητικά θα τους δώσει τη δυνατότητα να δανειστούν επιπλέον 200 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο, περισσότερες από 500 τράπεζες δανείστηκαν συνολικά 486 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, που δίνουν προσωρινά τη δυνατότητα για ευρύτερη χρήση τραπεζικών δανείων, θα αυξήσουν κατά 600 δισ. ευρώ τα assets που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα στις δραστηριότητες της ΕΚΤ. Όμως το επιπλέον ποσό που θα δανείζεται από την ΕΚΤ θα είναι σημαντικά χαμηλότερο μόλις εφαρμοστούν τα «κουρέματα».

Ο κ. Wiedmann προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «υπερβολικά γενναιόδωρες» παροχές ρευστότητας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένα κίνητρα για τις τράπεζες τις ευρωζώνης, αυξάνοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους μελλοντικά. Οι αντιρρήσεις της Bundesbank που εκφράστηκαν την Πέμπτη αντανακλούν τις ανησυχίες αναφορικά με την δημιουργία ανισορροπιών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης και την έλλειψη κινήτρων για διατραπεζικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v