Νέο λουτρό αίματος στη Συρία

Νέο λουτρό αίματος στη Συρία παρά τη διεθνή κατακραυγή. Για "εξωφρενική αιματοχυσία" κάνει λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα. Εκρήξεις και σήμερα στην πόλη Αλέπο. Διπλωματικός αναβρασμός για τη σύσταση "ομάδας φίλων της Συρίας"

Νέο λουτρό αίματος στη Συρία
Με νέο λουτρό αίματος απαντά το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ στις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει λόγο για «εξωφρενική αιματοχυσία». Νέες επιθέσεις καταγράφονται σήμερα, ενώ χθες τουλάχιστον 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα.

Εδώ και πέντε ημέρες το συριακό καθεστώς έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι καταγράφηκαν σήμερα «δύο τρομοκρατικές εκρήξεις» στην πόλη Αλέπο. Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις συνοικίες Μπάμπα Αμρο, Ινσχάατ, Χαλιντίγια, αλ Μπαγιάντα και Τζουρέτ αλ Σαγιάχ της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μπάμπα Άμρο και ένας στην Χαλιντίγια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών οι κυβερνητικές δυνάμεις εντείνουν την πολιορκία της πόλης . Η Human Rights Watch εκτίμησε ότι από την 3η Φεβρουαρίου οι επιθέσεις στη Χομς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να λύσει την κρίση, μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα σε σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύσταση μιας ομάδας «φίλων της Συρίας», όπου θα συμμετέχουν διάφορες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα της εγγύς Ανατολής, Τζέφρι Φέλτμαν, έχει σταλεί σε Μαρόκο, Γαλλία και Μπαχρέιν, προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα της δημιουργίας της ομάδας και την εντολή που αυτή θα έχει.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τη Ρωσία «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης στο έδαφος».

Από την πλευρά της, η Γερμανία καλωσόρισε την πιθανότητα της επιστροφής της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v