Νέο εμπόδιο στην στήριξη τραπεζών μέσω ESM

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας ζητούν περιορισμούς στα κεφάλαια του ESM που θα απορροφώνται από προηγούμενα πακέτα διάσωσης. Ζητούν να πέσει το βάρος στις κυβερνήσεις.

Νέο εμπόδιο στην στήριξη τραπεζών μέσω ESM
Με μία αιφνιδιαστική τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας θέτουν εν αμφιβόλω τη δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κυρίως την άμεση στήριξη τραπεζών της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού στήριξης. Ουσιαστικά, οι τρεις υπουργοί Οικονομικών - οι οποίοι εκπροσωπούν τρία από τα τέσσερα κράτη της ευρωζώνης που ακόμη απολαμβάνουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση- αμφισβητούν τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου με αποτέλεσμα να ξεκινά εξ αρχής η συζήτηση για την στρατηγική αντιμετώπισης της ευρωκρίσης.
 
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που υπογράφει ο Γερμανός Wolfgang Schaeuble, η Φινλανδή Jutta Urpilainen και ο Ολλανδός Jan Kees de Jager αναφέρει ότι "θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αρχές που θα διέπουν το όργανο που θα αναλάβει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" και αυτές είναι:

* Οι αποφάσεις για άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να λαμβάνονται με τακτική απόφαση του ESM που θα συνδέεται με μνημόνιο συνεργασίας

* Ο ESM μπορεί να αναλάβει άμεση ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν υπό το νέο εποπτικό όργανο, αλλά ζητήματα που κληροδοτούνται (από προηγούμενα πακέτα) θα πρέπει να αποτελούν ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων

* Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει πάντα να γίνονται με χρήση πραγματικών οικονομικών αξιών

* Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα πρέπει να λάβει χώρα με βάση μία προσέγγιση που συνάδει με το βασικό κανόνα ότι πρώτα χρησιμοποιείται ιδιωτικό κεφάλαιο, έπειτα εθνικό δημόσιο κεφάλαιο και μονάχα ώς τελευταία προσφυγή ο ESM».


Επισημαίνεται ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε η δυνατότητα άμεσης στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης από τον ESM, εφόσον ολοκληρωθεί η δημιουργία ενιαίου εποπτικού οργάνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Εξ αρχής, η απόφαση αυτή θεωρήθηκε ότι θα ευνοήσει την Ισπανία, η οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε πρόγραμμα, ούτε για την στήριξη των τραπεζών της. Θεωρήθηκε όμως, ότι θα μπορούσαν να ευνοηθούν και άλλες χώρες όμως, που αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών τους – κυρίως η Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v