Πρώτα εκλογές και μετά το πακέτο για την Κύπρο

Εμπόδια για το πακέτο στήριξης της Κύπρου. Σύμφωνα με την Handelsblatt το Eurogroup ζητά πρώτα να ολοκληρωθούν οι εκλογές (14/2) . Ενστάσεις και από SPD για την στήριξη ενός "φορολογικού παραδείσου".

Πρώτα εκλογές και μετά το πακέτο για την Κύπρο
Τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο πρέπει να περιμένει η Κύπρος για το δικό της πακέτο στήριξης. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές της χώρας – που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 και 24 Φεβρουαρίου – ώστε να έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο διάδοχος του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του.

«Ο κ. Χριστόφιας έχει κατηγορηματικά απορρίψει την πώληση κρατικών επιχειρήσεων. Χωρίς έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις η χώρα δεν μπορεί να αναμορφωθεί» αναφέρουν οι πηγές της Handelsblatt.

Περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση, ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας αναφέρει ότι το κόμμα του δεν θα μπορούσε να εγκρίνει πακέτο στήριξης για την Κύπρο. «Ως έχει η κατάσταση, δεν μπορώ να φανταστώ πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι μπορούν να σώσουν τις κυπριακές τράπεζες των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στη διευκόλυνση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο Sigmar Gabriel μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung. Τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τελευταία την Κύπρο δημοφιλή φορολογικό παράδεισο για πλούσιους Ρώσους δημιουργώντας κλίμα αμηχανίας ως προς την ευρωπαϊκή στήριξη των κυπριακών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v