Το χρέος των ΗΠΑ και το νόμισμα του $1 τρισ.

Με το χρέος των ΗΠΑ να ξεπερνά τα 16 τρισ. δολ., οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι αν μη τι άλλο εφευρετικές. Ο Πολ Κρούγκμαν στηρίζει την κοπή πλατινένου νομίσματος αξίας $1 τρισ. που θα κατατεθεί στη Fed.

Το χρέος των ΗΠΑ και το νόμισμα του $1 τρισ.
Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και σύντομα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα του ομοσπονδιακού χρέους που έχει αναρριχηθεί στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 16,4 τρισ. δολ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που ακούγονται είναι αν μη τι άλλο εφευρετικές. Ορισμένες μάλιστα αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Ο λόγος για το νόμισμα του 1 τρισ. δολ. Η πρόταση είναι απλή. Θα κοπεί πλατινένιο νόμισμα αξίας 1 τρισ. δολ. το οποίο θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Η πρόταση έχει αρκετούς υποστηρικτές εκ των οποίων και ορισμένα τρανταχτά ονόματα, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ήδη κυκλοφορεί διαδικτυακή πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για αυτή την πρόταση. Και έχουν συγκεντρωθεί 6.200 υπογραφές.

Σε σχετική του έρευνα με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου, ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι αυτή είναι μία «θεωρητική επιλογή» στην οποία έδωσε «πολύ χαμηλές πιθανότητες». Σε χθεσινό του άρθρο όμως, αναφέρει η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή «εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αναγκάσουν την Αμερική σε χρεοκοπία». «Ο Ομπάμα θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ δύο εναλλακτικών: μία χαζή αλλά ακίνδυνη και μία επίσης χαζή αλλά παράλληλα ποταπή και καταστροφική» γράφει ο κ. Κρούγκμαν και συμπληρώνει: «Η απόφαση είναι εμφανής»».

Η πρόταση έχει βεβαίως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκρεγκ Γουόλντεν δήλωσε μάλιστα, ότι θα παρουσιάσει νομοθεσία που θα αποκλείει την πιθανότητα για την κοπή τέτοιου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v