Ρεν: Θετική η ΕΕ στο αίτημα Ιρλανδίας-Πορτογαλίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν είναι αισιόδοξοι ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Ρεν: Θετική η ΕΕ στο αίτημα Ιρλανδίας-Πορτογαλίας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν είναι αισιόδοξοι ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά μετά τη διάσωσή τους και θα εργαστούν τους επόμενους μήνες ώστε να το διευκολύνουν αυτό, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Το σημερινό Ecofin επαναβεβαίωσε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές και των δύο χωρών για μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές, στη χρηματοδότηση από την αγορά», δήλωσε ο Ο. Ρεν.

«Το Ecofin και το Eurogroup, μαζί με την Κομισιόν, θα διερευνήσουν τους επόμενους μήνες πώς να διευκολύνουν περαιτέρω αυτήν την επιτυχημένη επιστροφή στην χρηματοδότηση από την αγορά», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών για επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, τόνισε ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών τον Μάρτιο.

Κατά τον ίδιο, η Κομισιόν ετοιμάζει μια σειρά επιλογές για τη διευκόλυνση της επιστροφής των δύο χωρών στις αγορές, με το ΟΜΤ να είναι μία από αυτές.

Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να παρατείνουν την αποπληρωμή μέρους της διάσωσής τους. Μια τέτοια κίνηση θα διευκολύνει την επιστροφή των δύο χωρών στον κανονικό δανεισμό από τις αγορές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιρλανδός υπουργός δήλωσε πως ο ίδιος και ο Πορτογάλος ομόλογός του παρουσίασαν κοινό αίτημα για παράταση της ωρίμανσης των δανείων από τον EFSF.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους πως οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν ζητήματα που σχετίζονται με την παράταση των ωριμάνσεων στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v