Ρεκόρ ιχθυοτροφών αλλάζει την …δίαιτα των σολομών

Η βιομηχανία εκτροφής σολομού που ανέρχεται στα 11 δισ. δολ. τον χρόνο, υποχρεώνεται σε δραστική αλλαγή διαιτολογίου εξαιτίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με την οικονομία, τις αγορές και το περιβάλλον.

Ρεκόρ ιχθυοτροφών αλλάζει την …δίαιτα των σολομών
Οι σολομοί γίνονται… φυτοφάγοι. Το αγαπημένο ψάρι των Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών υπήρξε αφοσιωμένος ...κρεατοφάγος, καθώς οι ιχθυοκαλλιεργητές τάιζαν με επεξεργασμένο ψάρι τα κοπάδια.

Όμως σήμερα η βιομηχανία εκτροφής σολομού που ανέρχεται στα 11 δισ. δολ. τον χρόνο, υποχρεώνεται σε δραστική αλλαγή διαιτολογίου εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με την οικονομία, τις αγορές και το περιβάλλον.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι FT, η τιμή της ιχθυοτροφής έχει εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό, εξαιτίας της δραματικής εξάλειψης στα κοπάδια από αντσούγιες που ψαρεύονται στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών.

Το προϊόν ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ των 2.190 δολ. ανά τόνο σύμφωνα με το ΔΝΤ όταν το Περού, που κάνει μεγάλες εξαγωγές αντσούγιας, μείωσε κάθετα κατά 70% τα δικαιώματα εμπορικής αλιείας.

Ετσι, τα ιχθυοτροφεία σολομού στρέφονται πλέον σε αντικατάσταση των πρωτεινών των ψαριών με φυτά, όπως σόγια και ηλιόσπορους. Πλέον, το ποσοστό της ιχθυοτροφής στην τροφή του σολομού έχει διολισθήσει στο 7% σε σχέση με 60% που ήταν 15 χρόνια πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v