Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Ασφαλές, για τώρα, το ΑΑΑ των ΗΠΑ

Η προσωρινή άρση του ορίου για το χρέος απαλείφει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Fitch Ratings.

Fitch: Ασφαλές, για τώρα, το ΑΑΑ των ΗΠΑ
Η προσωρινή άρση του ορίου για το χρέος απαλείφει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Fitch Ratings.

Ο διεθνής οίκος είχε προηγουμένως σχολιάσει ότι η αποτυχία αύξησης του ορίου χρέους εγκαίρως θα οδηγούσε σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ. Χωρίς μια βραχυπρόθεσμη κρίση χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τους αποσπά την προσοχή, το Κογκρέσσο και η κυβέρνηση έχουν τώρα το περιθώριο να επικεντρωθούν στις ουσιαστικές επιλογές της δημοσιονομικής πολιτικής που είναι απαραίτητες για να τεθούν μεσο-μακροπρόθεσμα σε βιώσιμο μονοπάτι τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Fitch, η συμφωνία για ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος που θα συνάδει με την διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης, πιθανότατα θα οδηγούσε σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΑΑΑ και σε αναθεώρηση του outlook σε «σταθερό» από «αρνητικό». Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, το «αρνητικό» outlook πιθανότατα θα συνοδεύονταν από μια υποβάθμιση αργότερα το 2013.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει επιτάχυνση της ανάκαμψης των ΗΠΑ στο 2,8% το 2014, κάτι που θα στηρίξει την μείωση του ελλείμματος και την σταθεροποίηση του ομοσπονδιακού χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα. Ωστόσο, απουσία επιπλέον διαρθρωτικών μέτρων για τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ των εξόδων και των εσόδων, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται και το δημόσιο χρέος θα αγγίξει περίπου το 115% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ένα τέτοιο επίπεδο χρέους θα διέβρωνε το δημοσιονομικό περιθώριο που χρειάζεται για να απορροφηθούν μελλοντικές αρνητικές οικονομικές ή δημοσιονομικές αναταράξεις και θα περιόριζε το αντικείμενο των αντι-κυκλικών δημοσιονομικών πολιτικών, συνεπώς θα ήταν ανακόλουθο του status ΑΑΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v