Το "αόρατο χρήμα" της CIA στο Αφγανιστάν

Με βαλίτσες, σάκους ακόμη και πλαστικές σακούλες έφταναν δεκάδες εκατομμύρια στο γραφείο του πρωθυπουργού Χαμίτ Καρζάι. Χρήματα της CIA που κατέληγαν σε φυλάρχους που είχαν δεσμούς με Ταλιμπάν και εμπόριο ναρκωτικών.

Το αόρατο χρήμα της CIA στο Αφγανιστάν
Άκρως αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των New York Times για τον τρόπο με τον οποίο «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» διοχετεύονταν από τη CIA στο γραφείο του Αφγανού προέδρου Χαμίτ Καρζάι. Το «αόρατο χρήμα» των μυστικών υπηρεσιών έφτανε στο Αφγανιστάν με βαλίτσες, σακίδια ακόμη και πλαστικές τσάντες του σούπερ μάρκετ όπως γλαφυρά αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται νυν και πρώην συμβούλους του Χαμίτ Καρζάι και αναφέρει μάλιστα ότι παρά το δυσθεώρητο ύψος των κεφαλαίων, η CIA δεν κατάφερνε να «αγοράσει» την επιρροή που ήθελε. Σημειώνει ότι τα χρήματα κατέληγαν να τροφοδοτούν τη διαφθορά και τους φυλάρχους. «Πολλά από τα χρήματα πήγαιναν σε φύλαρχους και πολιτικούς με στενούς με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους Ταλιμπάν» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι ΗΠΑ" φέρεται να δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος. «Εμείς τα λέγαμε αόρατα χρήματα» δηλώνει ο Χαλίλ Ρομάν, επιτελάρχης του Καρζάι από το 2002 ως το 2005 και συμπλήρωσε: «Ερχόταν και έφευγε με απόλυτη μυστικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v