ΔΝΤ: Κίνδυνος υπερθέρμανσης στην Ασία

Ενώ Δύση και η Ιαπωνία τυπώνουν αφειδώς χρήμα για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη, σε πολλές ασιατικές οικονομίες υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης. Το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο και καλεί τους αξιωματούχους σε ετοιμότητα.

ΔΝΤ: Κίνδυνος υπερθέρμανσης στην Ασία
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη αύξηση κεφαλαιακών ροών στην Ασία που διευρύνουν την πιστωτική επέκταση και δημιουργούν συνθήκες υπερθέρμανσης.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ασία, το ΔΝΤ δηλώνει αισιόδοξο για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής βλέποντας μάλιστα ανάπτυξη 5,75% για το 2013. Καλεί όμως, τους αξιωματούχους να «βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουν έγκαιρα και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο υπερθέρμανσης» εν μέσω διευρυνόμενων χρηματοοικονομικών ανισορροπιών στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Η αντισυμβατική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται σε πολλές οικονομίες της Δύσης έχει ήδη οδηγήσει σε ραγδαία ενίσχυση των τιμών σε πολλές τοποθετήσεις στην Ασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια επιστρέφοντας στα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το πέσο των Φιλιππίνων και το μπαχτ της Ταϊλάνδης έχουν ενισχυθεί ραγδαία έναντι του δολαρίου. Οι πιέσεις εντείνονται από τη μαζική νομισματική χαλάρωση στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα η Ιαπωνία, την οποία ωστόσο το ΔΝΤ καλωσόρισε.

Στις αρχές Απριλίου και η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπερθέρμανσης σε ορισμένες ασιατικές οικονομίες τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «προετοιμασμένοι να αποσύρουν τα αναπτυξιακά κίνητρα καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v