Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Έκθεση ακαδημαϊκών από την Οξφόρδη και το Stanford σημειώνει την κατακόρυφη αύξηση αυτοκτονιών και κρουσμάτων κατάθλιψης σε ΕΕ και ΗΠΑ. Αιτία η πολιτική λιτότητας και οι περικοπές. Ειδική αναφορά σε Ελλάδα.

Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Καταστροφικός είναι ο αντίκτυπος της λιτότητας στην υγεία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη βόρειο Αμερική, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των αυτοκτονιών, των πασχόντων από κατάθλιψη, αλλά και των μεταδοτικών ασθενών και δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη.

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας που διεξήχθη από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέιβιντ Στάκλερ και τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας, Σανιάι Μπασού, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Στη μελέτη τους, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες και έχουν διαγνωστεί περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της ύφεσης και της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και τη βόρειο Αμερική.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα AIDS εκτοξεύθηκαν κατά περισσότερο από 200% από το 2011 ενώ παράλληλα υπήρχαν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Σημειώνεται επίσης, ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ελονοσίας μετά από δεκαετίες, εξ αιτίας των περικοπών του προγράμματος ψεκασμού κατά των κουνουπιών.

Στη Βόρεια Αμερική περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πρόσβαση σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στην Βρετανία, περίπου 10.000 οικογένειες είναι άστεγες εξαιτίας του προϋπολογισμού λιτότητας της κυβέρνησης.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, αλλά και από τη μετα-κομμουνιστική Ρωσία καθώς και παραδείγματα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, οι ερευνητές λένε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προληφθεί και να μην γίνει επιδημία - εάν και εφόσον οι κυβερνήσεις λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ως παράδειγμα, φέρνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, όπου με κάθε αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 100 δολάρια, καταγράφονταν 20 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, τέσσερις λιγότερες αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα και 18 λιγότεροι θάνατοι από πνευμονία ανά 100.000 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v