Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Στροφή σε εμπορικό πλεόνασμα $18 δισ

Ισχυρή άνοδος εξαγωγών κατά 14,7% και εισαγωγών κατά 16,8% τον Απρίλιο. Ανατροπή στο εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου. Έντονη κριτική στα στοιχεία και αναφορές για υπερτιμολογήσεις από τους Κινέζους εξαγωγείς.

Κίνα: Στροφή σε εμπορικό πλεόνασμα $18 δισ
Διχασμένοι δείχνουν οι αναλυτές από την ισχυρή άνοδο που καταγράφηκε τον Απρίλιο στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας. Η μία πλευρά κάνει λόγο για σαφή ένδειξη της ισχύος της κινεζικής οικονομίας και η άλλη αμφισβητεί τα ίδια τα στοιχεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14,7% τον Απρίλιο. Η επιτάχυνση από το 10% του Μαρτίου είναι σημαντική. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,8%, ενώ τον προηγούμενο μήνα η ενίσχυσή τους είχε περιοριστεί στο 14,1%. Και στις δύο περιπτώσεις τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 18,2 δισ. δολ. ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε σημειώσει έλλειμμα.

«Υπό κανονικές συνθήκες η ισχυρή αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών θα σηματοδοτούσε μία ρόδινη εικόνα τόσο για τη διεθνή ζήτηση όσο και για την κινεζική οικονομία» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας όμως, εξετάζονται καθώς διαφέρουν δραματικά από την τάση των γειτονικών χωρών. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι εξαγωγές εταιρείες υπερτιμολογούν στις πωλήσεις τους ώστε να αποφύγουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους και να περάσουν ρευστότητα στην Κίνα».

Οι κινεζικές αρχές απορρίπτουν την κριτική υποστηρίζοντας πως το θέμα των πλατών τιμολογίων αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό του εμπορίου. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι την Κυριακή επεβλήθησαν νέοι αυστηρότεροι κανόνες ελέγχου στους εξαγωγείς αποδεικνύει πως και το Πεκίνο ανησυχεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v